Voor het eerst naar een KNSB-cup

Geplaatst op 11-11-2013 door Nathan in Wedstrijden

Nathan’s ervaringen op zijn eerste KNSB-cup

Voor het eerst naar een KNSB-cup. Voor het eerst in de B-divisie en voor het eerst in de ijshal van Zoetermeer. Zondag 10 november was voor mij Nathan een dag met primeurs. Ik zag de wedstrijd als een dag om te oefenen. Ik reed vooral tegen jongens die gemiddeld sneller zijn dan ik. De uitdaging voor mij was om er in de heats zo goed mogelijk bij te blijven. In de finale rij je tegen shorttrackers waarmee je je qua snelheid kunt meten. Dan kun je je eigen plan trekken en zien hoe goed je bent.

Zoetermeer heeft een mooie ijshal, maar wel een beetje koud. Er werden alleen 1000 meters verreden en die afstand ligt me wel. Ik rij liever een 1000 meter dan een 500 (ik moet nog werken aan mijn start). Er moest drie keer 1000 meter worden geschaatst en ik heb ze alle drie met een verschillende tactiek gereden. In de eerste rit probeerde ik voorin te komen en een tweede positie in te nemen. Bij de start ging dat al mis. Met nog twee rondes te gaan zat ik op de derde plek. In de een na laatste bocht probeerde ik David ten Cate in te halen, stapte op een blokje en ging onderuit.

In de halve finale zat ik in een zware rit met vijf man. Siebren had de vorige rit een penalty en kwam zo in onze halve finale. We reden rustig en ik probeerde achter Siebren te zitten. Op het moment dat ik werd ingehaald en achteraan kwam, werd er ook versneld. Voor mij waren Friso Emons en Jan Douwe Jansen aan het strijden en die lieten een gat vallen met de kop. Ik was hen op een gegeven moment wel voorbij en reed het gat nog wel dicht, maar dat was niet genoeg voor een tweede plaats. Ik liet me in deze rit verrassen; ik was niet scherp genoeg.

Finale
 
Dus reed ik in Zoetermeer in de D-finale van de B-divisie. Een rit met veel jongens waar ik eerder die dag ook al tegen had gereden. Ik had met Mark, die deze dag mee was om te coachen, afgesproken dat ik op kop zou gaan rijden: eerst vier rondes rustig, daarna twee rondes tempo opbouwen en de laatste drie rondes volle bak. In eerste instantie was ik het –gezien de rijders in mijn rit- niet met Mark eens. Ik had namelijk niet verwacht dat ik die door alleen op kop te rijden zou kunnen verslaan. Maar Mark wist me over te halen. Hij zei: ‘Het is een wedstrijd om te oefenen. Je hebt niets te verliezen.’ Ik ging van start en pakte de kop. In de tweede ronde nam Friso Emons de kop over, maar ik wilde op kop blijven en pakte hem terug. En ik reed de rest van de rit volgens plan.

Voor de relay werden ad random teams samengesteld. Ik reed met Siebren, David ten Cate en Teun Schouten en onze tactiek was gewoon zo hard mogelijk. Het was een relay met een rommelige start, die twee keer werd teruggefloten. Siebren startte, David zou hem aflossen, daarna ik en dan Teun. In de tweede bocht was het ijs zo slecht dat het gewoon onder mijn ijzers wegbrak en ik onderuit ging. Siebren tikte me af, maar we hadden inmiddels een achterstand van bijna een ronde. We hebben de wedstrijd toen in een andere volgorde uitgereden. Het ijs was in beide bochten zo slecht dat je zelfs op twee benen amper bleef staan. Als ik was blijven staan hadden we de relay kunnen winnen, maar ja daar heb je niets aan,

Al met al een mooie dag. Ik ben weer een ervaring rijker en heb in Zoetermeer geleerd dat je de tegenpartij niet moet onderschatten, maar vooral ook je eigen kunnen niet.


Nathan voor het eerst in actie op een KNSB-cup (hier in actie op Herfsttoernooi) Nathan
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: