Van de zijlijn - 3de regio NO

Geplaatst op 09-12-2013 door Sigrid in Wedstrijden

Als fotograferende ouder sta je daar waar de coaches ook staat en je ziet dingen gebeuren. Tijdens deze 3de regiowedstrijd Noord Oost bij STG Groningen was het zoals gebruikelijk weer erg gezellig, wel kouder dan gebruikelijk in Kardinge. De rijders van de verschillende club zoeken elkaar op, de ouders zoeken elkaar op, er wordt lekker gekletst en er wordt gestreden, gestreden op het ijs. Een na een spannende heat zijn de felicitaties naar elkaar toe. Iedereen zit aan de kant van de heatbox, op een paar trotse grootouders na die in alle rust genieten van de prestaties van de kinderen. Zo mooi op te zien – gewoon genieten. Genieten van de jonge rijders, maar ook genieten van de junioren die toch zulke hoge snelheden genereren en het van tijd tot tijd erg spannend maken.

Inmiddels als vaste coach namens Trias shorttrack bij de regiowedstrijden was Manon mee, Justin maakte zijn debuut. De jongste pupillen zie je naar Manon gaan en de oudere junioren naar Justin. Tijdens de heats was er wat spanning te zien op de gezichten van de pupillen. Iedereen was bezig om zich voor te bereiden op zijn heat. In elke heat, op één heat na, staat minstens één Trias rijder aan de start. Bij de junioren kun je zien dat ze al meer ervaring hebben en meer wedstrijden rijden. De pupillen hebben gereden, zoeken de coaches op, een deel gaat daarna spelen op het vrije gedeelte van de tribune, anderen kijken naast de coaches mee naar de andere heats.
De junioren zijn aan de beurt. En dan tijdens de eerste heat gaat Gerda van Dijk van SCT onderuit. Er zijn wel meer rijders onderuit gegaan, maar Gerda blijft liggen, wordt op een brancard gelegd en wordt van het ijs afgetild. Als ouder zit er dan wel even weer de schrik erin. Je weet dat er bij shorttrack hoge snelheden worden gegenereerd en dat er wordt gevallen, maar dit is toch weer even slikken. Later komt de mededeling dat ze per ambulance naar het ziekenhuis is en dat er foto's gemaakt gaan worden van haar rug.

Vanaf de halve finale hadden de pupillen een derde “coach”. De aanmoedigingen van junior-C rijder Jasper waren niet te missen. Ik denk zelfs te horen in de zaal ernaast. Heerlijk om te zien een kluwe Trias rijders om de twee coaches heen en met zijn allen de Trias rijders die op dat moment moeten rijden, aanmoedigen en na de rit allemaal een high five met de betreffende rijders – heerlijk.
Net voordat de junioren starten deelt coach Justin zijn wens … een A-finale in het blauwe. De eerste halve finale hiervoor staat op het punt van beginnen, de start is goed … knal … helaas vals … opnieuw starten … de starts zijn voor de Trias rijders minder. Helaas - daar gaat de wens van Justin. In de tweede halve finale rjden Nathan en Jasper op een gedegen manier naar de finale … al zorgde de onderlinge strijd bijna .. ik hou altijd zo mijn hart vast als Trias rijders onderling zo strijden … straks val je samen en dan lig je er beiden uit, net als bij twee rijders van STG gebeurde.

De finales – shorttrack is zo mooi – iedereen rijdt een finale! De finales worden voorbesproken, strategieën bepaald. Iedereen strijdt voor zijn plekje. De ritten lopen wel eens anders dan vooraf gepland. De groep om de twee coaches heen wordt telkens groter en de high fives telkens regelmatiger, en ook met de rijders van de andere club.Dat is de sfeer binnen "shorttrack-familie".

De relays – vooraf dachten Justin en Manon iedereen een plekje te kunnen geven in een relay team,  maar helaas loopt de dag wat anders. Er wordt wat gecombineerd met wat andere clubs en zo starten bijna alle rijders ook in een relay. Ik ben vaak al snel de kluts kwijt wie aan de leiding ligt, helemaal als ik de ronde-borden net niet goed kan zien. Het is zo'n weerwar van rijders. De rijders genieten van dit spelletje, ik hou altijd mijn hart vast.

Al met al weer een mooi dagje shorttrack. Een dag vol spanning, gezelligheid en sportiviteit. De dag heeft weer laten zien dat het bij shorttrack niet alleen gaat om het schaatsen, maar ook om de strategie binnen een rit en een loting van de heats. Ook al rij je een derde tijd binnen de heats van jouw divisie, een derde plek zorgt ervoor dat je in het onderste gedeelte van halve finales komt. Dat hoort bij shorttrack.


Jasper en Nathan in een onderlinge strijd om de eerste plaats Esmee in actie Maaike in actie
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: