Vallen en opstaan met een gouden randje

Geplaatst op 27-10-2015 door onze razende ijsreporter Foppe in Wedstrijden

verslag van de C-D Starclass Turijn oktober ’15

Wat vooraf ging:

Wat komen Hannibal, Karel de Grote en  Napoleon overeen met een Trias schaatser, niets zou je in eerste instantie denken, maar bij nader inzien meer dan je denkt. Daar waar Hannibal in 218 voor Christus het met olifanten voor elkaar bokste en Napoleon ergens in 1800 hetzelfde kunstje met Paarden,  doet een Triasser het tegenwoordig met paardenkrachten. En wat is dan de overeenkomst zult u denken ? Het gaat hier namelijk om het oversteken van de Zwitserse Alpen. In de tijd van Napoleon moest je er nog overheen, tegenwoordig ga je er doorheen. Dit  mede door de vele  tunnels. En eigenlijk is het de moeite niet meer ten opzichte van een paar eeuwen geleden.

Toch zijn de wedstrijden achter de Alpen nog steeds een hindernis, niet  zozeer het gegeven, nee eerder de afstand, Turijn is namelijk wel een flink stuk rijden. Dit zorgt er blijkbaar voor dat het deelnemersveld niet groot is.  Weinig deelnemers uit bv Engeland Nederland en Zweden. Maar goed, heb je de limiet gereden dan staat niets je in de weg om te gaan.  Dus Suze Kingma, Niels Bergsma, Niels Kingma en Steyn Land konden de eer daardoor voor Trias hoog houden. Een reis van zo'n 14  uur door Duitsland en Zwitserland brengt je tot in Turijn. In Zwitserland kom je net even tot de eeuwige sneeuwgrens,  wat voor een Friese plattelander toch een vreemd gezicht is, om daarna weer af te zakken tot de Italiaanse Industriestad Turijn, daar waar FIAT zijn auto’s produceert. Turijn in een paarwoorden: Industrie, smerig, druk, oud, lekkere koffie en Pizza’s en toeterende Fiatjes.

De wedstrijd:

Daar waar Niels Kingma en Steyn Land al ervaring hebben in het rijden van een Starclass wedstrijd was het voor Suze Kingma en Niels Bergsma de vuurdoop. En dat het indruk maakt was wel duidelijk. Spannende kopjes voor de start op de eerste afstand voor Suze en  Niels.  Helaas viel Suze al op de eerste afstand, toch de spanning of de entourage ? wie zal het zeggen. Niels Bergsma kende een prima eerste dag, en snelde van PR naar PR, zich op deze dag niet druk makend om het internationale geweld en hij sloot de dag dan ook positief af. Een wisselende dag dus voor Suze en Niels. Pizza is daarna het toverwoord, op elke hoek staat een pizzahut en aangezien Italiaans voor de meeste Noordelingen niet de voertaal is, kom je gelukkig met handen en voeten een heel eind, dus voor je het weet staat er een onvervalste Italiaanse pizza voor je neus. Kinderen zoeken elkaar op en op die manier eindig je dus de dag met een bont gezelschap aan rijders en ouders in de pizzeria, een leuke manier om de dag door te nemen en er achter te komen dat cola in het Italiaans gewoon cola is, waarna de hotels weer worden opgezocht. De wetten van een Starclass schrijven dat de ene dag de andere niet is. Op de 2e dag maakte ook Niels Bergsma kennis met het ijs en ging dus horizontaal, ook dat is shorttrack en moet even worden verwerkt, Suze trof het niet, door de loting belandde ze 2 x in een tussengroep en stond daardoor maar 2 x op het ijs. Gelukkig ging het schaatsen de 2e dag  iets beter en kregen we een beetje de Suze te zien die we ook in Nederland zien, strijdlustig. 

De beide C- heren presteerden overigens ook goed, jammer genoeg liep Niels Kingma tegen een ietwat rare dubbele P en gele kaart op, jammer,  omdat Niels, zeker wat snelheid betreft,  in de A finale had kunnen staan. Steyn schopte het tot de B finale en wist deze in een bekeken race winnend af te sluiten, dit met een finalepunt als cadeautje.

Uniek op deze Starclass was wel dat er een relay werd verreden. Volgens Piet Broekhuizen, en die kan het weten, de eerste  keer in de historie van de Starclass. Steyn en Niels Kingma reden deze relay met Hugo Bosma en Kjeld Vloemans ( beide RTC Dordrecht ) en  lieten zien deze discipline goed te beheersen. Dit door  alles en iedereen op een halve ronde rijdend. Zowaar Europees Goud dus voor Niels en Steyn !. Niels  Bergsma reed als E2-rijder  in C-team met Jens van ’t Wout, Pieter Bolsius en Jesse Speijers en liet een aantal mooie aflossingen zien.

Dat ouders en kinderen elkaar vinden blijkt uit dag twee en avond twee, de pizzagroep is inmiddels tot een man of 30 uitgegroeid. Whatsapp groepen zijn daarin razendsnelle  verbindende factoren.  

De zondag kent een beetje een omgekeerd verhaal voor wat Suze en Niels Bergsma betreft, daar waar Suze de eerste twee dagen moest wennen aan het Europees geweld en dag drie lekker ging knallen, was het wat Niels betreft de dag wat lastiger, Niels was onder de indruk van zijn grotere tegenstanders en was in race 1 niet echt de Niels die we kennen, drie dagen gaan tellen. Suze kon mede door de zondag terug kijken op een mooi toernooi. Steyn had overigens zondag zijn dag ook niet helemaal en belandde in de kussens. Niels Kingma stond voor een zware opdracht in de  de A-finale 1000 meter met de  ongenaakbare Luca Spechenhauser, zou hij hem kunnen verslaan ?? De race begon goed voor Niels, maar Hugo Bosma stond ook zijn mannetje en halverwege gleed Niels onderuit. Hij miste daardoor zijn tweede afstandsmedaille, maar werd door deze finaleplaats nog wel een mooie derde in de eindrangschikking.  Al met al dus een Starclass waarbij alle triassers een keer onderuit zijn gegaan  en het eerste relay goud mee naar huis gaat. Vallen en opstaan  dus voor de 4 triassers, een gouden randje in de vorm van relay goud en een gouden leerschool voor Suze en Niels Bergsma

Tijd om te vertrekken en net als Napoleon en Karel de Grote eerst maar weer zien of we heelhuids de Alpen over kunnen komen.


Uniek op deze Starclass was wel dat er een relay werd verreden. Zowaar Europees Goud dus voor Niels en Steyn ! Niels Bergsma kende een prima eerste dag, en snelde van PR naar PR En kregen we een beetje de Suze te zien die we ook in Nederland zien, strijdlustig.
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: