Trias Triple Gold en toch hier en daar de P er in

Geplaatst op 05-01-2016 door Uw razende ijsreporter: Foppe in Wedstrijden

Een boek kan ik schrijven over het NK shorttrack 2016 in Amsterdam. Wat een spektakel, ambiance en wat een mooie wedstrijden. Het gelukkig Nieuwjaar en de beste wensen waren natuurlijk niet van de lucht tijdens de eerste dag van het NK in Amsterdam. Eigenlijk past oud en nieuw totaal niet in een schaatsseizoen, (te) laat naar bed,  oliebollen, bubbelwater en daarna twee dagen vroeg op, geen gelukkige combinatie.  Misschien moeten we net als het verschuiven van Koninginnedag naar Koningsdag, maar wat schuiven met oud en nieuw.  Past beter ergens in mei of zo. Gelukkig kunnen de kinderen en ouders  op school en werk weer een beetje bijkomen.  Het NK: in bijna elke klasse is Trias vertegenwoordigd. Met op papier de sterkste delegatie bij de heren junioren B moest het lukken om hier en daar met wat eremetaal thuis te komen. “Ik wil thuis komen met een gouden, zilveren en bronzen plak, maakt niet uit door wie en wat “ aldus trainer Mark Scheepstra in de week voor het NK. Het is de toon die de muziek maakt.

Eigenlijk is het best wel uniek, welke voetballer krijgt het voor elkaar om een partijtje te spelen met  Arjan Robben ? Nou op het NK shorttrack lukt dat wel, daar kun je als B-dame uitkomen in een heat met bv Jorien ter Mors. Het vergroot overigens je kansen op de halve finale niet.  Ook is het voor de B – en C - junioren best wel vreemd om voor publiek te rijden. Een NK neemt met zich mee dat de toeschouwers zich niet beperken tot opa’s, en oma’s en vaders en moeders, nee betaalde toeschouwers die ook enthousiast  klappen voor de deelnemers bij de Junioren.

De wedstrijd dan. Het NK werkt volgens een Knock-out systeem in de heats. Ben je niet door dan kun je op de bank gaan zitten wachten tot de volgende afstand. Best wel lastig voor diegene die het niet halen, dan start je hooguit 3 keer in een heel weekend.   Bij de dames C houdt Simone Veenstra de eer hoog voor Trias, gezien de stand bij de KNSB cup moet het voor Simone mogelijk zijn om de heats door te komen en dat lukte haar op alle afstanden, prima prestatie. Bij de heren junioren C staan Niels Kingma, Hessel van Berkum en Steyn Land op de startlijst, een soort van supertrio, alle 3 de heren laten zien dat ze een flink potje mee kunnen blazen op nationaal niveau. Bij de Dames B en A 2 Triassers, Tineke den Dulk en Iris Veenstra. Voor Iris een heel moeilijke opgave dus om zich door de heats in de halve finales te knokken, wat dan ook niet lukte, Tineke daarentegen kende een prima weekend en was flink op stoom.  Heren Junioren B: daar  zien we diverse kanshebbers, Tjerk de Boer, Jasper Brunsmann, Nathan Jansen, Sven Roes en Robin van Riet. In deze categorie is tevens een super en misschien wel onverslaanbaar Trias relay team  te vormen. Het hele jaar is het bij de Junioren B al een enorme brede top, in elke heat starten minimaal 3 kanshebbers op een toppositie. Op papier en in Amsterdam ook in de praktijk de mooiste wedstrijden.  Leon Bloemhof en Itzhak de Laat maken het Trias lijstje compleet bij de “grote jongens”.

Mooie wedstrijden dus,  maar op de zaterdag brandt er bij de Trias ouders en schaatsers  de discussie los inzake het geven van een Penalty. Tjerk de Boer wordt met een P uit de wedstrijd gehaald, flinke domper op het klassement voor Tjerk. Hij zou niet snel genoeg inzakken bij de start was de lezing. Ook Sven Roes en Robin van Riet komen met een P van het ijs. Terecht of onterecht ? Tsja dan heb je dus 3P’s aan je broek als club en denk je ligt dit nou aan de Jury, de rijders of aan andere zaken. Dan begeef je je op glad ijs, dus laten we in dit geval de statistieken er maar eens bijhalen. In het hele weekend zijn er  23 penaty’s uitgedeeld op een dikke 100 deelnemende schaatsers, een rekenkundige kans van 1 P op de 4 schaatsers dus.  Met 13 Triassers en 4 penalty’s zitten we als club boven gemiddeld. SCT heeft met 18 schaatsers 6 penalty’s weten te vergaren en zitten dus ook boven de streep. SVU met11 schaatsers 2 penalty’s en scoren dus aanzienlijk beter, terwijl HVHW met 10 schaatsers geen enkele penalty scoort. Kunnen we hier wat mee ?  weet ik niet, dat is aan u.  Feit is dat er clubs zijn met geen penalty’s bv STG en IHCL terwijl ze er statistisch gezien wel 2 “verdienen”   Zijn onze schaatsers dan gevoeliger voor het krijgen van een P of zijn ze aanvalslustiger  ?  ik weet het niet, u mag het zeggen.  Wat niet veranderd is het feit dat je als Trias schaatser statistisch gezien iets meer de P in kan hebben dan schaatsers van een andere club tijdens dit toernooi.

Is er dan nog iets te vieren ?? Jazeker, meer dan genoeg.  Mark krijgt (veel) meer dan gehoopt. Alleen al de jongens B zorgen voor alle 3 de kleuren medailles Jasper, Tjerk, Nathan: goud zilver, brons.  Eremetaal voor Tineke, Niels en Itzhak. Maar oppermachtig is Trias als het om de aflossing gaat Drie  keer goud !! op alle drie de relay’s.  In het mix team van de prominenten zien we niemand minder dan Peter van der Meer, met gemak buitenom Bob de Jong te grazen nemend. Onverstoorbaar zijn rondjes rijdend  met een supertrotse dochter op de tribune: dat is wel mooi mijn papa die wint. Nu valt het kwartje bij vele Triassers, waar in het verleden Peter aan kwam lopen,  schaatsen onderbond en ging rijden was hij de laatste weken aan het inlopen, rekken en strekken wat al vele verbaasde gezichten opleverde. We weten nu waarom, er moest goud komen op de relay. Naast Peter zien we ook Henk Bos in blakende vorm, vorige week tijdens de clubrace nog menig “full-time” shorttracker achter zich latend. Nou heren: binnenkort master toernooi in Utrecht, met Mark en Maarten erbij vast nog een gouden team. Bij zowel de Senioren als de Junioren krijgt de rest van shorttrackend Nederland Relay les van de Triassers. Met drie gedreven coaches langs de kant  is “rije – rije” het devies en dat doen ze. Drie keer goud dus op de relay een soort Olympische Trias winterspelen. Een super afsluiting van twee enerverende NK dagen.

Het boek wat ik kan schrijven over dit NK zal er vast wel niet komen, domweg geen tijd. Dus ik beperk me maar tot bovenstaand. Dat er nog wel over het NK zal worden nagepraat is   duidelijk, al was het alleen al om het feit dat Nederlands trots, Sjinkie en Daan op dag 2 niet van de partij waren. Misschien praten we ook wel na over de P’s of wat dan ook. De drie gouden medailles die blijven, dat is een feit.  En voor de rijders, maar weer op naar de Star-class in Nothingham of op  naar de 11 steden(hal) waar je tegenwoordig niet alleen binnen maar ook buiten kunt schaatsen.

 De uitslag van het NK is terug te vinden op shorttrackonline.


In het mix team van de prominenten zien we niemand minder dan Peter van der Meer, met gemak buitenom Bob de Jong te grazen nemend. Met drie gedreven coaches langs de kant  is “rije – rije” het devies en dat doen ze. Alleen al de jongens B zorgen voor alle 3 de kleuren medailles Jasper, Tjerk, Nathan: goud, zilver, brons.
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: