Tiden hawwe Tiden

Geplaatst op 06-04-2015 door Uw razende ijsreporter: Foppe in Wedstrijden

- verslag van de Easter-cup  te Gent, België

Tiden hawwe Tiden, oftewel, wat vandaag is hoeft morgen niet zo te zijn.
Twee jaar geleden schreef ondergetekende een stukje over de unieke prestatie die Trias leverde op het ijs van de Krisstallijn in Gent, wie herinnert zich niet de magnifieke relay, waarin de toen ongenaakbare toppers van Brabant voor het eerst in lange tijd werden verslagen door de Trias tandem Sven, Nathan, Steyn en Hessel. En Trias nam tevens de beker van  het clubklassement mee naar huis, voor een zwaar teleurgestelde grote groep schaatsers uit Rostock. Ik schreef ook over de ongenaakbare Fabian Cancellara die maar enkele kilometers verwijderd vanuit Gent met grote overmacht de ronde van Vlaanderen op zijn naam bracht.
Fabian Cabcellare was dit jaar niet in de gelegenheid om "Vlaanderens mooiste" op zijn naam te schrijven, en toen ik de startlijst van de Eastercup zag was het vooraf wel duidelijk dat Trias de clubprijs ook niet mee naar huis zou krijgen. Maar gelukkig diegene die er wel waren streden hier en daar mooi mee voor de prijzen, Niels en Joris Bergsma reden beide weer een goed toernooi.  Niels doet met een overwinning weer een gooi naar de eindoverwinning in de Golden sun award en Joris eindigde met een 12e plaats overall keurig in de middenmoot van het klassement.  Na enkele weken geen ijs was het voor Brian en Esmee de eerste dag weer wennen, de eerste rondjes gingen nog onwennig, maar lopende het toernooi kwam de gang er in, zelfs nog PR’s op de 333.  De tijden vielen echter tegen bij de heren junioren C. Met gemiddelde tijden die tot 10 (!!)  secondes langzamer waren dan hun PR”s  op de 777 riepen alle junior C rijders in koor dat het ijs wel heel erg zwaar was. Gelukkig werd lopende het toernooi de oorzaak ook ontdekt, met een scherp bouwvakkersoog ontdekte uw reporter dat er  vanuit een oude speciekuip water gebruikt voor in de gieter, wat in de bochten werd gebruikt na de heats.  Tsja dan zorg je voor een stevig gefundeerde  ijsvloer ? . Maar goed dat is voor elke schaatser gelijk dus geen voordeel voor wie dan ook. Sven reed een keurige finale 777, liet de anderen het werk doen, wachtte  zijn kans af en passeerde Tom Hofker in de laatste ronde en pakte daarmee winst op de 777. Robin reed ook een puike finale en Steyn maakte helaas 2x kennis met het ijs en kwam niet tot de prestaties van het vorig weekend. 
De zondag kende voor de meeste deelnemers nog 1 finale, eventueel een superfinale en de relay. Niels pakte de overwinning op de 222, Esmee werd meegenomen in een val en Joris reed een keurige superfinale. Steyn had een beetje een “het-lukt-net-niet” weekend. In de finale 500 op weg naar een prima eindtijd ging in leidende positie de punt in het ijs en lag Steyn gestrekt.  Sven moest deze dag zijn meerdere erkennen in Tom Hofker en Robin raakte off-track, herstelde dat met een inhaalactie over 3 rondes, maar was toen moegestreden. 

Gelukkig deed Brian van Riet mee in de Relay met Sven, Robin en Steyn.  Brian zorgde voor constante rondetijden want Sven, Robin en Steyn lagen voortdurend op een  hoop toen de wissels niet liepen  zoals hij moest lopen. De befaamde Trias aflossing was nergens te bekennen,  en je kunt niet zeggen dat er binnen Trias niet op wordt getraind.

Als club stonden we dus deze keer niet op de hoogste trede, de relay werd niet gewonnen, hier en daar wel individueel succes, maar een herhaling van 2 jaar geleden ? Bij lange na niet . Zo zie je maar tiden hawwe tiden. Ondertussen komt in Oudenaarde,  Nikki Terpstra te kort om de Noor Alexander Kristoff te verslaan in de Ronde van Vlaanderen. Ook in de ronde nieuwe namen en nieuwe winnaars. Fietsen en shorttrack, scheelt blijkbaar niet zo veel.

We rijden terug, hebben het onderweg nog maar kort over dit seizoen, want we maken al weer plannen voor volgend seizoen. Volgende week nog 1 wedstrijd voor enkele Triassers en dan trekken we er een streep onder 2014. / 2015. Een seizoen wat de boeken in zal gaan als een geweldig succesvol seizoen voor Trias met nationaal en internationaal succes, natuurlijk ook blessures die voor de schaatsers in kwestie minder mooi zijn, maar  helaas is dat ook shorttrack. Volgend jaar om deze tijd kent de ronde misschien wel een nieuwe winnaar en staat Trias misschien wel weer op de hoogste trede we zullen zien.  Eerst maar even genieten van een paar weken verdiende rust lijkt me.

Rest mij niets anders dan middels dit laatste verslag jullie allen een goede zomer wensen.


Vanuit een oude speciekuip werd water gebruikt voor in de gieter, wat in de bochten werd gebruikt na de heats. Tsja dan zorg je voor een stevig gefundeerde ijsvloer ;-) Gelukkig deed Brian van Riet mee in de Relay met Sven, Robin en Steyn.  Brian zorgde voor constante rondetijden want ... Niels doet met een overwinning weer een gooi naar de eindoverwinning in de Golden Sun Award
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: