Starclass Grenoble: Toppers in actie!

Geplaatst op 02-12-2014 door Erwin in Wedstrijden

Donderdagochtend 27 november: een drukte van belang, want we moeten vandaag een stukje rijden naar Grenoble! Na wat Google-werk op een rustig moment op de 1e dag van de Starclass wedstrijd, kom ik erachter dat we in het centrum van een behoorlijke stad zitten met ongeveer 160.000 inwoners in de stad zelf. Reken je alles in de directe omgeving mee, dan kom je boven de 600.000. Neem je de rest van Frankrijk mee, dan kom je tot de conclusie dat Frankrijk echt groter is dan Nederland.

Stiens is een stuk rustiger geworden omdat Robin, Martine en Hessel met de vaders vertrokken naar Grenoble. Ook Sven en Nathan gingen samen met de vaders (zou het voor moeders te spannend zijn?) mee en dat allemaal onder de bezielende leiding van trainer Maarten. Gedurende de rit kwamen we tot de conclusie: Zuid Oost Frankrijk (bron:Google Maps) waar Grenoble ligt, is best ver.

Na een ritje van ca. 12 uur werden we keurig ontvangen door onze reis-en lotgenoten van STG en GO. We zaten in hetzelfde appartementencomplex in het centrum van de stad. Omdat ze een dag eerder waren afgereisd, hadden ze iets meer tijd en wisten ze ons direct te verwennen met een grote pan pasta. Letterlijk een heerlijke ontvangst in het appartement van de familie Kingma, tevens de rest van de dagen onze uitvalsbasis; ze hadden namelijk het grootse appartement.

Vervolgens even de stad verkennen, waar we terecht kwamen bij een kerstmarkt op zijn Frans met heel veel (vr)eettentjes en …. veel te dure mutsen. Moeder Brunsmann maakt ze mooier én goedkoper. Daar waren we het snel over eens. Verrassend genoeg stond er een band te spelen met reggae muziek. Niet direct wat ik verwacht had, maar het klonk wel goed. Ik herkende er geen Stille Nacht in, maar dat kan ook komen omdat ik geen Frans versta.

Gezellig allemaal, maar we kwamen natuurlijk voor de wedstrijd. Onze Benjamin (al zou je dat niet zeggen als je hem ziet schaatsen) Hessel mocht elke keer vroeg opstaan omdat hij nog D-junior is. Hij won zijn heats de eerste dag op indrukwekkende wijze met mooie inhaalacties en hij wist de spannende finale als 2e te eindigen. De eerste punten voor het eindklassement waren binnen! Aan het einde van de middag mochten de andere Triassers aan het werk. Met anderen bedoel ik natuurlijk Robin, Nathan, Sven en Martine. Maar eerst begon in de ochtend de “zware” voorbereiding. Ontspannen werd toegewerkt naar de wedstrijd; de stad in en even met de kabelbaan naar de top. Daar waar ze het eind van het weekend willen staan.

Ook voor de ouders was dit even lekker ontspannen. Je ziet het niet altijd aan ze, maar de spanning stijgt bij hen behoorlijk, naarmate de 1e heat van kindlief nadert. De ene schreeuwt het uit en verschiet van kleur. Bij de ander zie je inwendige spanning en hoop je dat het goed blijft gaan. Er zijn er zelfs die hun eigen kind niet filmen vanwege trillende handjes. Al met al was het een vruchtbare 1e dag: 2 afstandsmedailles, 4 A-finale plaatsen en 1 B-finale plaats. Een reden voor de ouders om eens lekker na te zitten, een biertje te drinken en pizza of pasta te eten. De kinderen mochten ook mee-eten en een frisje drinken.

De volgende ochtend stond Hessel weer vroeg op om overtuigend de finale te halen en de bronzen plak te verdienen. De anderen sliepen lekker uit en volgden Hessel via livestream op weg naar weer een finale. 's middags kon Hessel ook even ontspannen en de stad bezichtigen. De anderen gingen op weg naar de baan waar duidelijk te zien was dat de ouders de spanning al wat beter aan konden: ze stonden iets rustiger langs de kant. Helaas was de 2e dag wat minder vruchtbaar. De 500 meter leverde voor de C's geen finaleplaatsen op voor de Triassers. De ene door een valpartij, de ander door een misser op een beslissend moment of doordat de tegenstander gewoonweg te snel was. Toch hebben we op die afstand de klasse van onze jongens en meid gezien met een aantal fraaie races en inhaalacties.

De 2e dag was dan niet de beste dag voor de Triassers, maar wat altijd weer heel knap is van die gasten; ze verwerken tegenslag heel snel en komen vervolgens lachend de kleedruimte uit. Bij de vaders duurt dit soms wat langer...
In de avonduren werd door een aantal ouders de kerstmarkt bezocht om nu wél van de glühwein en een broodje met een meter worst te genieten. Ook coach Maarten moest even ontspannen, want hij was de enige die van 8.00 uur tot 20.00 uur bij de baan stond om de Triassers en nog wat lonely rijders te coachen. Opvallend genoeg deden die rijders het ook nog eens heel goed. Dat kan geen toeval zijn...

Dan de laatste dag: deze keer moest iederéén vroeg op om naar de hal te gaan. Alleen Hessel hield zijn vaste patroon en dat hielp want hij reed op de laatste afstand naar een 2e plaats. Dat is tevens zijn eindklassering overall. Een geweldige prestatie!
Voor Martine zat er na flink aanvallen en helaas wat tegenslag toch nog een D-finale in. Door de A-finaleplaats op de 1500m en de D-finaleplaats op de 500m heeft ze voldoende punten gehaald voor een top 10 klassering; 9e. Dat doet niet iedereen haar na!

Bij de jongens C hadden we zelfs 3 deelnemers in een erg sterk veld: Robin heeft zichzelf ineens ontwikkeld als 1000m specialist. Op deze afstand moeten ze inmiddels rekening met  hem houden en weerhield slechts pech hem van een plek in de A-finale. Helaas net geen finale punten, maar wel een mooie 14e plaats voor hem.

Sven had een goede 1e dag: hij haalde de A-finale van de 1500m, maar kwam helaas ten val in de finale. Op de 500m is de concurrentie nóg groter en was een C-finale het hoogst haalbare, mede door een valpartij. De laatste afstand eindigde Sven als 1e in de C-finale die hij samen met Robin reed. Overall behaalde Sven een prima 12e plek.

Nathan stevende lang af op een podiumplaats met een 2e plek op de 1500m en de 5e op de 500m, maar helaas gooide een valpartij in de finale van de 1000m roet in het eten, waardoor hij overall 4e werd. Jammer, maar zeker een knappe prestatie in dit deelnemersveld! Al met al kunnen we concluderen dat er flinke sprongen gemaakt zijn door de Triassers. Allen binnen de top 15, verschillende afstandsmedailles en finaleplaatsen. Een prestatie van formaat en dat smaakt zeker naar meer!


Hessel overall 2de De strijdtoneel The view from the top!
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: