Star Class in Heerenveen mooie ervaring voor Femke en Joris

Geplaatst op 05-02-2015 door Ilona in Wedstrijden

‘Een mooie ervaring. Leuk en gezellig’. Los van elkaar is dat de eerste reactie van Femke de Boer en Joris Bergsma op de vraag hoe hun eerste Star Class was. Een toernooi over drie dagen, waarbij de snelheden gemiddeld toch wat hoger lag dan beide gewend waren.

Voor de Friese rijders was de Star Class in Heerenveen een thuiswedstrijd. Dus gewoon thuis in je eigen bed slapen en op normale tijden van en op bed. Ideale omstandigheden om voor het eerst kennis te maken met een driedaags toernooi.

Femke (eerste jaars Junior D) en Joris (tweedejaars Junior D) reden afgelopen weekend in die drie dagen 11 ritten. Die gingen over 500, 777 en 777(1000) meter. ‘Je hebt ook wel eens zoveel ritten in twee dagen, maar dan zijn de afstanden korter. Van deze ritten raak je wel meer vermoeid’, zegt Joris.

PR’s verbeterd

Dat was aan de prestaties van Femke en Joris niet te merken. Allebei scoorden ze pr’s. Femke verbeterde die van haar op de 500 meter van 57,5 naar 55,0 seconden. En die op de 777 meter van 1.28.98 naar 126.6 seconden. Ook Joris verbeterde op die afstanden zijn pr’s. Op de 500 meter verbeterde hij zijn record met 0,6 naar 54,5 seconde en op de 777 meter ging er 2.1 seconde af en staat zijn snelste tijd nu op 1.24.8.

Femke en Joris geven aan dat het ijs in de ijshockyhal goed was. Maar schrijven hun nieuwe pr’s ook toe aan het feit dat er tijdens de Star Class gemiddeld toch harder wordt gereden dan bijvoorbeeld tijdens de KNSB-Regiotoer.

Je trekt jezelf op aan de andere rijders en probeert aansluiting te houden, geven Femke en Joris aan. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer, maar in het bijzonder op zondagmorgen lieten de Triassers zien daar goed toe in staat te zijn. Joris reed toen een mooie halve finale en finale op de 777 meter.

'Na 4 rondes schoof ik op naar de derde positie en in de laatste ronde schoof ik door naar de tweede positie. Het was een foto-finish’, klinkt het bescheiden, maar Joris zijn gezicht straalt. Bij Femke was dat tijdens haar laatste rit. ‘Toen haalde ik binnendoor twee keer in. Ik zag mijn kansen en kon ze goed benutten. Dat lukt lang niet altijd.’

Goede benen en conditie

Je hebt het niet altijd voor het zeggen, hoe je je voelt tijdens een wedstrijd. Dit weekend voelden zowel de benen als de algehele conditie van Femke en Joris goed. Tussen de wedstrijden door zorgden broodjes, koek en bananen voor het behoud van die vorm.

En ’s avonds thuis gewoon lekker achter vertrouwde kost. ‘Een stevig bord boerenkool’, reageert Femke. Heerenveen had voor haar ook toegevoegde waarde omdat andere kinderen van de club kwamen kijken. ‘Ik vond het leuk dat Anne Marit, Dedmer, Tim, Samuel, Niels, Sietske en Brian er waren.’

Rest tot slot de vraag wat Femke en Joris van deze Star Class hebben geleerd. Lang hoeven ze daarover niet na te denken. Dat is het belang van snel starten. ‘En dan zien dat je erbij blijft’, zegt Femke die volgend seizoen hoopt vol mee te doen aan de Star Class. Joris gaat in het weekend van 21 februari naar Turijn voor de laatste Star Class van dit seizoen. ‘Ik ga daarom de komende weken werken aan mijn starts.’


Femke in actie tijdens de Star Class in Heerenveen Joris in actie tijdens de Star Class in Heerenveen Huldiging van Nathan op de 500m door Sjinkie Knegt
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: