Speculaas en spaghetti

Geplaatst op 17-02-2015 door Erwin in Wedstrijden

Waar gaat het nu om in Hasselt? Ja inderdaad om speculaas en spaghetti. De één rijdt een pr in de hoop dat het een kilo speculaas oplevert en de ander rijdt heel snel omdat hij daarna een bult spaghetti op zijn bord krijgt. Allemaal redenen om naar Hasselt te gaan. Er is nog een reden. In Hasselt kun je leuk winkelen. Ik heb zelfs gehoord dat je hier heel bijzondere sokken kunt kopen. Hasselt is de hoofdstad van Belgisch Limburg en heeft ongeveer 75000 inwoners. Dit weekend waren het een paar meer, 165 (!) om precies te zijn, waarvan een aardig deel uit Friesland.

De Hasselaars hadden het zoals gewoonlijk weer goed voor elkaar. Dat iedereen hier graag komt, bleek al bij de inschrijving die vervroegd moest worden gestopt wegens het bereiken van het maximale aantal deelnemers. Voor een aantal was het daarom een week voor de tijd nog spannend of ze mee konden doen. Het lijkt dus een uitermate geschikte race om uit te kiezen als “club wedstrijd”.

Van de 165 deelnemers waren er 10 van Trias. Niels, Samuel, Lars en Daan deden goede zaken op de eerste dag bij de jongens E pupillen met plaats 1 en 2 voor Niels en Samuel. Lars en Daan stonden 10 en 13. Het enige meisje van Trias was Esmee. Zij had een goede eerste dag met een paar ijzersterke heats bij de 777m. Na dag één stond Esmee 13e in een sterk deelnemersveld bij de meisjes D.

Bij de jongens D hadden we 3 deelnemers. Brian, die eigenlijk net komt kijken, reed erg goed en stond na dag één 21e. Joris die zichzelf leek te verrassen met een plaats in de halve finale en stond na de eerste afstand 8e. Uiteraard deed onze Sjinkie van Berkum wat van hem werd verwacht en stond met groot verschil 1e.

'S middags hadden we 2 eenzame (st)rijders; Sven en Robin deden wat van hun werd verwacht en haalde de finale op de 1000m bij de C-junioren. Met als resultaat een 2e en 4e plaats in het tussenklassement na de eerste afstand.

Al met al een mooi resultaat na dag één in speculaasstad Hasselt. Als je Wikipedia mag geloven, hebben ze in België helemaal geen speculaas, maar speculoos. Niet te verwarren met het spul dat we hier op ons brood smeren. Dan vraag je je natuurlijk meteen af waarom deze wedstrijd de speculaascup heet en niet de speculooscup. De Lebkuchencup bekt niet zo lekker en zoveel Duitsers deden er ook niet mee. Minder dan 20. Nederland is de grootste leverancier van deelnemers, met maar liefst 95 enthousiastelingen. Dat is toch meer dan de helft, dus terecht dat het de Speculaascup heet. Bovendien geeft een groot stuk speculaas leuker dan een pot speculoos.

Hoewel Hasselt niet bekend staat om het snelle ijs wisten Brian, Samuel en Esmee de eerste dag al een pr te rijden. Erg knap.

Dan de tweede dag. Op zo'n tweede dag zie je ineens ander gezichten. Bij de oudere jeugd zie je meer wallen en ze lopen wat trager langs de ijsbaan. Geen idee waarom. Op het ijs gaan ze nog net zo snel, zo niet sneller dan de dag ervoor. De jongere jeugd ziet hier en daar wat pips en gaapt regelmatig. Dat trekt allemaal weer bij zodra het inrijden is geweest.

De chaos in de kleedruimtes is nóg groter dan de dag ervoor, want nu zijn álle rijders aanwezig. Het is een raadsel welke kledingstukken bij welke welke tas horen en bij welk persoon. Het is een wonder dat iedereen op tijd zijn spullen weet te vinden. Kennelijk weten de rijders het allemaal wel, want ze staan altijd met de goede helm op het ijs.

Dag twee betekent nieuwe ronden, nieuwe kansen. Een plaatsje opschuiven in het klassement. Toch nog het podium halen of net niet. Allemaal belangen die meespelen. Helaas hield de wedstrijd voor Brian op. Nadat hij heel diep was gegaan op de eerste dag is hij ziek geworden en heeft hij de hele middag en avond ziek op bed geleden. Met Brian als supporter ging iedereen weer verder.

Kennelijk had iedereen goed geslapen, want er werd tot de bodem gegaan. Het ging niet altijd goed, maar strijd was er. De mooiste start staat op naam van Daan. Met een prachtige pirouette wist hij zijn tegenstanders en sommige supporters in verwarring te brengen, maar ging hij toch als laatste de eerste bocht in. Een bocht later lag hij weer 3e. De mooiste pr was die van Esmee. Deze levert voor haar een reis naar Turijn op, want de Starclass limiet is een feit. De mooiste inhaalactie van een Triassers komt op naam van Lars, die vriend en vijand verraste met een plek in de B- finale. Hij ging als een volleerde shorttracker meerdere keren binnendoor. Zou hij dan toch die andere Sjinkie zijn?

Hessel en Niels bewezen in hun categorie de beste te zijn. Samuel wist zijn podiumplaats vast te houden en werd derde. Toch goed voor een flink stuk speculaas. Voor de tweede plaats ging hij strijdend ten onder in de superfinale. De twee gladiatoren bij de C junioren maakten er tenslotte een echt feest van. Robin haalde een, in zijn ogen onterechte, penalty in de halve finale van de 500m. Sven wachtte tot de laatste ronde toen hij kennelijk besefte dat hij bij de eerste twee moest eindigen. Hij haalde net op tijd in en haalde zijn tweede finaleplaats van het weekend.

De superfinale 1500m was een hele bijzondere. De Brabanders reden weg alsof het een 500m was. Nadat ze een gat hadden geslagen en ze dachten dat ze het verschil hadden gemaakt, kwam Robin ineens voorbij vliegen. En dat allemaal om Sven voor te blijven of in te halen in het klassement. Helaas voor hen is Sven niet snel in paniek en wist hij het gat uiteindelijk te dichten en won de superfinale. Robin behaalde de 3e plek.

Wat heeft Hasselt opgeleverd?

Af en toe een verdrietig gezicht na een valpartij of een teleurstellende race. Een heel boos gezicht na een verkregen penalty. Maar vooral veel plezier en lachende gezichten. En niet te vergeten 2 gouden, 1 zilveren en 1 bronzen medaille. Daarnaast een 4e, 8e, 10e, 13e, 16e, 21e plaats en een berg pr's. En het ongelooflijke aantal van 297 (!) finale punten. Als dat geen record is dan weet ik het niet meer.


Naast dit verslag van Erwin (vader van Robin en Brian) heeft Jurgen (vader van Lars) nog een verslag met bewegende beelden gemaakt.

De uitslagen zijn zoals gewoonlijk terug te vinden op shorttrackonline!

 


De rijders van Trias shorttrack die zijn afgereisd naar Hasselt Lars en Daan bezig met hun internationaal debuut. Nadat Brian heel diep was gegaan op de eerste dag ...
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: