Spanning voor de StarClass in Turijn

Geplaatst op 25-02-2015 door Nathan Jansen in Wedstrijden

Stress. Waar ik bang voor was gebeurde woensdagavond tijdens de training. Minder dan 24 uur voordat we naar Turijn zouden gaan knapte de punt van mijn schaats. Tijdens de training gingen we startjes oefenen en bewust startte ik iedere keer iets achter de anderen. Een keer startte ik op dezelfde lijn als de rest, kwam met mijn schaats tegen die van Jelmer en toen knapte de punt.

Een monteur uit ons dorp heeft die er diezelfde avond weer ingelast en zo zijn we ’s morgens om 6.45 uur vertrokken vanuit Wirdum. We reden met twee auto’s. Wij (Jules en ik) deelden de auto met Hessel en Jan, en Sven en Alfred de auto met Phil. Een tocht van 1200 kilometer die je ook vliegend had kunnen afleggen.

Een rit van 13 uur

Vliegen lijkt interessant, maar vraagt veel extra organisatie (van huis naar het vliegveld, van het vliegveld naar het hotel en de ijsbaan en het feit dat je dan pas dinsdags weer terug kunt). Allemaal redenen waarom mijn vader koos voor de auto. 13 uur na ons vertrek kwamen we daar aan. Uitladen en toen met de hele groep – Robin en zijn familie zaten ook in hetzelfde hotel als wij – naar de Italiaan om de hoek. Verder reden in Turijn ook Iris en Simone Veenstra en Joris Bergsma.

Ik wilde eigenlijk deze StarClass wel winnen. Woensdagavond begon ik al te twijfelen of dat er nog wel in zat en vrijdag tijdens het inrijden heb ik dat doel laten varen. Het voelde anders dan anders. Ik heb wel reservebuizen, maar daar heb ik al lang niet meer op gereden. De gerepareerde buizen hadden toch mijn voorkeur; ik was blij dat ik daar op kon schaatsen.

Drie Triassers in de A-finale

Vrijdag begonnen we met de 1000 meter. Ik stond met Sven en Robin in de A-finale, wat ik toch wel erg gaaf vond. In die finale werd ik tweede na Bram Steenaart. Sven werd derde en Robin zesde. Ik had de afstand misschien kunnen winnen, als ik hem beter had ingedeeld, maar Bram reed erg sterk en ik niet erg comfortabel op mijn buizen. Na de 500 heats, sloten we de dag weer met elkaar af bij de Italiaan om de hoek.

Zaterdag moesten we iets vroeger op de baan zijn. Van de 500 meter reed ik ook de A-finale vanuit startpositie 4. Het versnellen ging niet goed. Na 2,5 rondje schoof ik Bram voorbij, maar het lukte me niet meer om Luca Spechenhauser en Thomas Coignon te passeren. Van de 500 had ik met mijn kapotte buis het minst verwacht; ik was blij met de derde plaats. Daarna nog een heat en finale 1000 meter. Beide keren was ik door. De dag sloten we wederom af bij de Italiaan om de hoek. Erg gezellig, maar niet te laat op bed omdat de zondag vroeg zou beginnen.

Een dure les

Zondagmorgen voor zevenen aan het ontbijt, auto inpakken en naar de ijsbaan. De halve finale van de 1000 meter reed ik met Bram Steenaart, Tom Hofker en Damiano Alberti. Twee rondjes voor het einde schuif ik Tom voorbij naar de tweede plaats met Bram nog voor me. Omdat ik de rit graag wilde winnen, probeerde ik Bram nog in te halen. Ik week daarvoor iets naar buiten, hoorde Tom wel van achteren komen, maar op een of andere manier – ik weet zelf niet waarom – lukte het me niet om Tom te blokken. Ik gaf een plek in de A-finale weg en daar baalde ik van.

Ik heb ervan geleerd dat wanneer je in tweede positie ligt, je die moet proberen vast te houden. Het gaat er uiteindelijk om dat je je plaatst voor de A-finale. In Turijn eindigde ik op een vierde plaats in het eindklassement. Daarmee heb ik me als tweede Nederlander geplaatst voor de Europa Cup en dat was mijn hoofddoel dit seizoen. Een nieuwe buis is inmiddels besteld.


Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: