Rokjesdag

Geplaatst op 12-04-2015 door Erwin in Wedstrijden

Vrijdagochtend 10 april 2015; het zonnetje schijnt weelderig als ik op weg ga naar mijn werk. Nog even een paar uurtjes werken en dan; op naar Turnhout. Op de radio wordt mij verteld dat het Rokjesdag is. Daar word ik als man natuurlijk al vrolijk van. In het noorden scheelt het een paar graden met België natuurlijk, maar in Leeuwarden is het ook al aardig weer. Wat had ik anders kunnen doen dit weekend? Er valt nog wel wat te doen in de tuin of zelf even lekker voetballen. Of misschien wel even een terrasje pakken en genieten van Rokjesdag.

'S middags snel op weg naar Turnhout. 3 Triassers gaan hun kunsten daar vertonen. Helaas is Joris ziek thuisgekomen uit Londen, dus kan hij niet mee doen. Voor hem wachten volgend seizoen de C's. Niels, Robin en Brian gaan samen het gevecht aan met meer dan 150 andere deelnemers. Onderweg naar Turnhout tikt het kwik zelfs even 23 graden aan, zodat we tot ver in de avond kunnen genieten van Rokjesdag. Als ik in Turnhout aan kom, twijfel ik wel even of de Belgen van deze bijzondere dag op de hoogte zijn.

Zaterdagochtend 11 april 2015; vroeg weer op om de wandeling te maken naar de ijshal. We logeren op zo'n 10 minuten lopen van de ijshal in het centrum van Turnhout. Daar aangekomen, lijkt het erop dat elk weekend de ijshal kouder wordt. Ook lijkt elk weekend de wedstrijd langer te duren. Of is dat maar verbeelding. Het seizoen is lang, zeker ook voor de aanwezige ouders. Zuchtend kijken we elkaar aan. “jij er ook weer”, “ach ja, waarom niet”, “het is ook wel weer leuk”.  De aanwezige Triassers zouden het liefst de héle zomer doorgaan. Na wat verbazing over de hoeveelheid en de dikte van de kussens (te weinig en te dun) wordt alles geprepareerd voor de eerste heat.

Dan de wedstrijd; Niels weet de eerste afstand op zijn naam te schrijven. Grote concurrent Theo Collins wordt in de finale verslagen na een mooie inhaalactie. Een mooie prestatie, want Theo rijdt het hele jaar al met de D's mee. Brian moet zijn  meerdere erkennen in een paar jongens die al C-tijden rijden, maar hij rijdt een knappe 500m, net boven zijn pr. Wacht maar tot de spieren komen. Dan moeten ze oppassen! Robin, kansrijk voor een podiumplaats gezien de deelnemers, schakelt zich helaas zelf uit door in de 1e heat van de 1000m te vallen. De C-finale rijdt hij rustig aan en weet dan nog de tegenstanders 2 of 3 keer te lappen. Zonde. Anders dan in andere wedstrijden is plaatsing voor de finale te realiseren op tijd. Dus op welke plek je over de finish komt is niet (alles) bepalend.

Brian volgt zijn grote voorbeeld en valt in de finale. In het heetst van de strijd vergeet hij de bocht goed door te lopen en let hij te veel op de tegenstanders. In Turnhout rijden betekent een lange pauze van ongeveer 4 uur. Je zou denken dat het dan prettig is om even een terrasje te pakken en wat te gaan eten in het centrum.

Niets is minder waar, want even met de ogen knipperen en Rokjesdag is voorbij... Het regent pijpenstelen gedurende de hele ochtend. Gelukkig wordt het daarna weer wat beter weer, dus is het centrum vergeven van rare gasten in een schaatspak. De Belgen keken ook wel wat vreemd op toen op Rokjesdag 2 gekke Nederlanders over de Grote Markt liepen met een schaatstas op de rug en schaatsen in de hand.

Nieuwe ronden, nieuwe kansen in het middaggedeelte van de Closing Games. Naast het winnen van de Closing Games staat er nog wat op het spel; de Golden Sun Award. Niels is de enige Triasser die deze prijs nog kan winnen.

Robin en Brian gaan voor eerherstel in de middag en dat lukt: Brian rijdt direct een pr op de 333m en Robin rijdt zichzelf naar de A-finale op de 500m. Hij wordt 3e op een paar honderdste van de 2e en op een tiende van de 1e plaats na een prachtige finale tegen Tom Hofker en Peter Murphy. Maar wel met een tijd van 46,9 slechts een tiende boven zijn pr, wat op dit ijs zeker een prestatie te noemen is. Niels staat vanzelfsprekend in de A-finale van de laatste afstand. Hij hoeft alleen maar 2e te worden en dan schrijft hij ook de Closing Games op zijn naam. Hij heeft een goed start, rijdt de hele race goed 2e en behoudt de rust en doet geen onnodige inhaalacties. Maar helaas valt hij vlak voor de finish en wordt hij 4e in deze finale. In het eindklassement wordt hij nog 2e. Een mooie prestatie.

Het goede nieuws is dat hij wél de Golden Sun Award op zijn naam schrijft! Niels is ook niet de enige Triasser die vandaag prijzen pakt;  Hessel! hij is helaas geblesseerd maar wint toch de Golden Sun Award bij de D pupillen.

Dat was het dan. De laatste wedstrijd van dit seizoen. Aan de jongens merk ik er niets van dat het seizoen lang is geweest. Het zal mijn eigen waarneming wel zijn. Gelukkig komt er weer een mooie zomer aan. De begindatum van de zomertraining is alweer bekend, dus kunnen ze zich lekker uitleven deze zomer om daarna in de nieuwe hal weer te kunnen vlammen. Ik kan haast niet wachten!


Brian rijdt een pr op de 333m Niels weet de eerste afstand op zijn naam te schrijven. Robin rijdt zichzelf naar de A-finale op de 500m.
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: