Het schone spelletje schaatsen, München open

Geplaatst op 14-03-2016 door Uw razende ijsreporter: Foppe in Wedstrijden

Men schrijve 16-10-2012,  mijn eerste verslag als razende ijsreporter op de Trias site, tot die tijd waren wedstrijdverslagen geen gemeengoed op de site. En nu na 4 jaar blijkt dat het dringen geblazen is wie het stukje mag schrijven. Waar het in het begin vooral om shorttracken ging, bleek al snel dat meerdere mensen het leuk vonden,  om buiten de resultaten om,  ook de sfeer te omschrijven die het shorttracken meebrengt. Wat wil je ook,  naast Nederland kom je  in diverse Europese landen, waarbij de uitschieters binnen de club zowaar de hele wereld afreizen, met Itzhak waarschijnlijk op dit moment wel als grootste kilometer vreter.

De verhalen werden ook steeds spannender, waar het in het begin nog wel eens ging om een sfeerverslagje over Enschede of Hasselt, leek het verslag van  de terugreis van oa Sven, Nathan en Robin uit Albertville wel een episode uit  Flikken Rotterdam. Niks mis mee zelfs, de stukjes worden goed gelezen, gedeeld op facebook en zorgt tezamen met de foto’s van Sigrid voor veel “traffic” op de Trias website. Aandacht voor de sport en “spin off” voor de  sponsoren uiteraard.

Waarom al die mooie verhalen, nou mede om de puurheid van de sport. Schaatsen,  de sport van de boterham met pindakaas, noeste doordouwers die op een  stuk  roggebrood  en oude kaas de elfsteden bedwongen en kinderen die spelenderwijs het spelletje leren. Dat is schaatsen, dat is shorttrack. Maar toen was daar,  op die bewuste maandag,  de Russische tennisster Sharapova. Had al 10 jaar hartklachten, vandaar al dat gekreun tijdens de wedstrijden waarschijnlijk, en slikte daarvoor  meldonium. Blijkt verdorie zo maar op de lijst van verboden middelen te staan, wist zij veel !? Het balletje ging rollen, Russisch Roulette, de volgende ster was een shorttracker, niemand minder dan Semen  Elistratov. Maar ook de 33 seconden sprinter Koelizjnikov was de sigaar en ook andere sporten volgden. Gelukkig nog geen Nederlandse Schaatsers, misschien begeef ik me op glad ijs, doe ik wel eens vaker, maar dat lijkt me ook een kwestie van tijd, met het wielrennen als voorbeeld. Roep ik nu dat Nederlandse schaatsers gebruiken ?? nee, zeker niet,  foute interpretatie van u als lezer, niet eerder dan de eerste Nederlands  schaatser gepakt wordt en de B-straal ook positief is zal het Nederlandse schaatsen besmet zijn. Tot die tijd hou ik me vast aan het feit dat we in Nederland cleane shorttrack bedrijven.

Daarom beste lezer ga ik terug naar de basis, geen sfeerverslag over de mooie reis naar München of de dikke BMW’s in het BMW Museum. Nee laten we het over het shorttracken hebben en de prestaties van onze Triassers tijdens het München open. Ondanks het grote  deelnemersveld een beperkt aantal Triassers, op de startlijst zien we Joris Bergsma, Sven Roes, Robin van Riet en Steyn land. Alle vier de heren met een eigen doel en reden.  

De wedstrijden

Robin van Riet was ziek of durfde de rit niet aan met Alfred Roes in de auto,  dat weten we niet, dat bracht het aantal Triassers op 3 stuks en kunnen we het weer eens gewoon over het schaatsen hebben. Als eerste Triasser moest Steyn het ijs op, controlerend op kop, handjes op de rug en als eerste finishen, zo dwing je de halve finale af. Joris moest aan de bak in de heat en moest zijn inzet met een val bekopen, later die dag  bleek dat zijn nieuwe schoenen  en ijzers nog niet optimaal afgesteld te zijn, dat werd verholpen en dat zou blijken op de zondag. De wedstrijdtechniek van Sven is helder, paar rondjes kat uit de boom kijken,  om daarna alles en iedereen buitenom te passeren en op die manier ook door naar de halve finale. Steyn en Sven mochten die rijden, hier moest er voor beide heren iets meer aan getrokken worden, Sven redde het helaas niet, Steyn werd tweede  en mocht aantreden voor de A-finale.  Joris  reed de C-finale, liet wederom zien dat hij en racer is  met keurig opgebouwde race verschalkte hij in de laatste ronde nog 2 tegenstanders, om keurig tweede te worden. Steyn werd in een spannende race tweede, een mooi uitgangspunt voor het weekend. Sven schakelde zichzelf uit door twee keer voor het startschot al aan de race te beginnen,dat is helaas nog steeds niet is toegestaan. Hierna volgende nog een heat 500, Joris raakte met de schoen het ijs en ging onderuit, Steyn werd eerste en mocht door naar groep 1, Sven strandde in de kwart finale en mocht daardoor geen semi finale rijden.  De zondag was voor Sven dus uitslapen, Joris en Steyn mochten  de 500 meter nog 2x rijden. Joris reed 2 sterke races en dook voor het eerst de 51 seconden in, loon naar werken. Steyn plaatste zich voor de A-finale, maar ging in zijn enthousiasme onderuit, een vierde plekje was zijn deel. Zowel Joris als Sven plaatsten zich niet voor de superfinale, Steyn mocht die wel rijden. Theoretisch konden er nog 5 mensen op het podium komen, met 3 winnaars. Steyn bleek echter niet opgewassen tegen het Tsjechische geweld, werd derde en daarmee ook derde in het eindklassement en mocht plaatsnemen op het ereschavot.

En zo zijn we na een leuk weekend weer thuis, met Idsert als chauffeur is Duitsland in een poep en scheet doorkruist. Het eerste stof van de dopingperikelen is neergedaald en we mogen weer verder met de orde van de dag. Bovenstaande gaat dus  over het spelletje,  vallen en opstaan voor alle 3 triassers en dat is wat het zo leuk maakt. Het andere spelletje, omzeilen van de dopingregels, laten we dat maar niet verder uitdiepen, kom je toch niet uit. We gaan dus verder met leuke stukjes schrijven, sfeerstukjes over de reis,  de randzaken en het leuke van de sport. Bijvoorbeeld de lange blonde haren die op het pak van Joris zaten, Joris was zich van geen kwaad bewust, die mooie Zweedse schone die naast Joris zat in de heatbox wist er meer van vermoeden wij. Sven die het voorelkaar krijgt om 2 keer een valse start te versieren op de 1000 meter( ja, ja  de 1000 !) waarvoor hij door Steyn werd beloond met een paar mooie  nieuwe Roze schaatshoezen en Steyn die vloeiend Duits en Engels doorelkaar brabbelt met de Tsjechische tegenstanders en ze begrijpen elkaar ook nog.

Volgend weekend gaan we bij de Familie van Waasdijk op bezoek, de SpeculaasCup, daar sluiten we het seizoen af en gaan eerst maar een maandje vakantievieren. Daarna zien we u graag terug in dit theater en gaan we weer op naar Ameland.    


Steyn in actie tijdens de Munich Open Joris in actie tijdens de Munich Open ..... waarvoor hij door Steyn werd beloond met een paar mooie nieuwe Roze schaatshoezen
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: