Mooi moment om je in de picture te rijden

Geplaatst op 21-04-2014 door Ilona samen met de Sofia-gangers in Wedstrijden

Dat dat kicken is, blijkt uit de verhalen van de 12 jarige Hessel van Berkum, de 13-jarige Martine de Boer en de 15-jarige Jasper Brunsmann. ‘Nederland had het het best voor elkaar. We zaten met alle Nederlandse rijders in hetzelfde hotel en droegen allemaal dezelfde kleding’, klinkt het eensgezind.

Maar dat is niet het belangrijkste dat deelnemen aan het EK voor Junioren zo bijzonder maakte. Dat zit vooral de ervaring die werd opgedaan. Vliegen, een vreemde omgeving met harder, ‘echt Oost-Europees’ ijs en rijders waartegen nog niet eerder werd gereden. ‘Dat zorgt voor spanning waarmee je moet leren omgaan’, zegt coach Maarten Visser.

Fysiek sterker
Shorttrackers kwalificeren zich voor het EK voor Junioren via de Starclasscompetitie. Wanneer je daaraan mee mag doen, snuffel je al aan een volgend niveau en het EK is weer een stapje verder. ‘En dat smaakt naar meer’, merken Martine, Hessel en Jasper op. Hun viel vooral op dat de Oost-Europese rijders fysiek meer ontwikkelt zijn en technisch minder fraai rijden.

'Jongens van mijn leeftijd waren meestal wel een hoofd groter’, zegt Hessel. ‘Dat verschil zag je vooral bij de pupillen. Bij de Junioren was het wel wat gelijkwaardiger’, vult Maarten aan. ‘De Russen reden tactisch heel scherp en geslepen. Ze hielpen elkaar en dat is strategisch slim’, merkt Jasper op. ‘Ook deden ze andere oefeningen voor de warming-up’, vult Martine aan. Zij probeerde die uit. ‘En het werkte wel.’

Hoger op
De verhalen en anecdotes rollen over tafel. Het hele toernooi was een groot en bijzonder avontuur. ‘Waar je best een beetje moe van wordt’, zegt Hessel. ‘Dat mag ook’, reageert Maarten. ‘Het is ook een mooi moment om je bij de bondscoaches in de picture te rijden.’ Martine, Hessel en Jasper knikken instemmend. Want dat is wat ze graag willen: hogerop met shorttrack.

Het EK Junioren werd dit jaar verreden in Sofia. Tijdens dat EK binden de beste pupillen en junioren uit West- en Oost-Europa de strijd met elkaar aan. In totaal verschenen 18 Nederlandse shorttrackers aan de start, waarvan zes uit de kweekvijver van Trias Shorttrack. In 2015 wordt het EK gehouden in West Europa.

 


Sofia Sofia Sofia
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: