Hoge pieken, kleine afdwalingen

Geplaatst op 09-01-2014 door Maarten Visser in Wedstrijden

Competition Finished staat op shorttrackonline, het Nederlands Kampioenschap zit er weer op.

Afgelopen weekend is er weer hard gestreden op de gezellige Jaap Edenbaan in Amsterdam. Uit Leeuwarden en omstreken hadden zich maar liefst 11 rijders geplaatst. (inclusief: Leon en Itzhak). Terwijl de ouders zaterdagochtend lekker een kop koffie dronken waren de Triassers bezig met hun warming up.

Martine en Iris trapten af met de heats 1000 mtr, familie en vrienden namen plaats op de tribune en zagen dat Martine zich makkelijk naar de halve finale reed. Iris deed wat ze kon maar kon zich niet mengen in de strijd om de eerste 2 plaatsen.

In de halve finale kwam Martine ook als eerste over de streep, het initiatief nemen werd beloond.Voordat we met de finales konden beginnen moesten ook de heats 500 mrt afgewerkt worden. Martine die op haar lange leenbuizen schaatste had hier geen moeite mee en ging met een 1ste plek meteen door naar de halve finale, Iris bleef ondanks haar inzet steken op een 4e plaats en ging niet door. Maar er was nog een afstand waar we het nog eens konden proberen... de heats 777.  Met volle inzet begon Iris aan haar race maar kon zich niet bij de eerste twee rijden, Martine daarentegen pakte weer een eerste plek en ging door.

Inmiddels waren de oud voorzitter Abe Bosma en ijsmeester Gerrit Seegers ook aangekomen en gingen er eens goed voor zitten. Justin die tevens was meegereden voegde zich bij het coachkorps die voor de zaterdag bestond uit: Justin, Mark en Maarten.

We gingen door met de jongens junioren C. Tjerk die zich de afgelopen weken heeft voorbereid in het gezelschap van mevr Pousma plaatse zich met de snelste tijd van het veld.
Nathan en Jasper begonnen ook solide aan het toernooi en hadden geen moeite met de heats 1000 mtr.
Sven had iets meer moeite met de heat en moest alle zeilen bij zetten, helaas kwam hij net tekort om door te gaan.
Ook bij de mannen Junior C moest de knop meteen om naar het sprintnumer, de 500 mrt!  Tjerk, Nathan en Jasper eindigen alle drie op plaats 1in hun rit. Lekker hoor want dan komen we straks niet met zn drieën in 1 rit zoals op de 1000.
Sven had weer zwaar geloot en schaatste zijn longen uit zijn lijf, maar het was weer die Tom Hofker die als 2e binnenkwam. Sven 3 en dus weer niet geplaatst. Balen…stevig balen... Maar goed Sven laat zich niet kisten en zet de knop om.....op naar de volgende rit!

De loting voor de halve finale 1000 mtr viel dus niet helemaal lekker, 3 triassers in een rit waar er maar 2 door konden... Nou starten maar en we zien wel wie als eerste binnenkomen, blijft wel een mooi gezicht die blauw witte trein maar nog niet in deze fase van de wedstrijd. Tjerk was weer de rapste en kwam als eerste binnen, Nathan was gefocust op prooi Jasper die als een soort bambi ontspannen aan zijn rit bezig was. Nathan plaatste de aanval en gleed binnendoor naar de finish....Jasper was gezien.

Tijd voor het zwaardere werk...de dames junior B! In de 2 heats 1500 mrt gingen 1, 2 en 3 door naar de halve finale. Tineke reed keurig naar de 3 stek dus die was binnen.
Mandy had het wat zwaarder en moest met een 5e plaats genoegen nemen. Hier volgde ook meteen de heats 500 meter. Tineke en Mandy sprinten hier door naar de halve finale. De laatste 1000 heats reeks van het NK pakte voor Tineke goed uit, ze gleed solide achter Suzanne Schulting naar een 2e plek, Mandy lag ook op koers en werd 3e in haar heat. De snelste 3e ging ook door maar Mandy kwam net 300ste te kort.

Siebren was de oudste en de wijste van het gezelschap, hij vloog achter jong oranje klant Koen Sloot weg naar de 1 na snelste tijd op de 1500 mtr.
Ook het 4,5 rondje was geen probleem voor onze Luigi.  hier ook weer de snelste tijd na Koen Slootweg.  " Potverdrie we gaan het meemaken" zeiden de coaches tegen elkaar in de coachbox. Op naar de top Siebren!  Ook de heats 1000 mtr sloot Siebren met een 1ste plek af.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de ritten waar het moet gebeuren, het is einde van de middag en de VIPS stromen binnen, naast de VIPS is het ook een weerzien van oud shorttrackers die toch heel nieuwsgierig zijn hoe het Nederlandse shorttrack er voorstaat.  Naast de VIPs zit er ook een hele delegatie van Studio Sport, Dione, Henri en Jeroen proberen zich het shorttrack eigen te maken zodat ze straks in Sochi goed voorbereid zijn. Ook zien we op de tribune veel familie en vrienden van onze Triastoppers. Ook de familie Bergsma was aanwezig die zelfs de kinderpersconferentie hebben meegepakt…wat een beleving!

We starten met Martine in de A finale 1000 mtr hier zijn de punten voor het klassement te verdienen. Martine pakt hier met haar derde plek 13 punten en een medaille.
Zo..de eerste is binnen…Yes!

Dan de mannen: Jasper moet in zijn B finale proberen alle punten te verzamelen wil hij in het klassement aanhaken. Onze alleskunner reed naar de eerste plaats en hield de aansluiting in het klassement.
Nu was het tijd voor de grote finale: Tjerk en Nathan stonden klaar om de mannen van Brabant hun achterste te laten zien.  Tjerk reed gecontroleerd op aanwijzingen van Piet naar de eerste plaats. Nathan had zichzelf een podiumplek beloofd en was aan het strijden met Tom Hofker, deze laatste meneer maakte een ongecontroleerde inhaalactie en kreeg een penalty aan zijn broek. Hierdoor mocht Nathan alsnog het podium betreden en een bronze medaille ophalen.

Tineke en Mandy stonden nu ook klaar voor hun 1500 finales. Mandy pakte nog net haar eerste finalepunten en werd 3e in de B finale. Tineke ging voortvarend van start en nestelde zich voorin.
Door de vele positiewissels kwam Tineke achterin te hangen, opnieuw werd de aanval geplaatst buitenom maar de aanval duurde wat te lang waardoor de energietank iets te snel leeg liep.
Met een 6e plaats pakte ze wel haar eerste finalepunten... op naar de volgende finale.

Over de finale 1500 van Siebren kunnen we kort zijn deze was niet zoals het hoort...Kaashaas!

Voordat iedereen richting huis of hotel ging werden nog de aflossingsritten verreden, de dames junioren reden stabiel naar de finale. Dat gold ook voor de heren die ruim op voorsprong binnenkwamen.

Na 94 races zat de eerste dag erop en de conclusie was dan ook dat over het algemeen bekeken Trias er goed voor stond.
Helaas gold dat niet voor een aantal auto's op de parkeerplaats....deze hadden een parkeerbon.

De tweede dag breekt aan en de ouders zitten weer aan de koffie terwijl de rijders de warming up aan het doen zijn.
Manon was ook gearriveerd en kon haar eerste NK als coach ervaren.
Deze dag moet het gebeuren en deze dag worden de winnaars bekend. "Actie in de Taxi " zoals de speaker zei...

Martine trapt af en rijd in haar 500 mtr halve finale naar de eerste plek. Nathan trapt bij de jongens af en verprutst zijn race, het werd wat te spannend waardoor het schaatsen werd vergeten.
Jasper en Tjerk reden mooi en solide naar een 1ste en 2e plek zodat ze in de finale 500 mogen starten.

De halve finales Dames junior B waren pittig, Tineke en Mandy waren close maar werden allebei 3e.
Siebren liet weer eens zien dat hij toch heel hard kan schaatsenen reed onbedreigd naar de overwinning. BAM weer een finale.

Martine was rond koffietijd toe aan haar halve finale 777. Het was een spannende strijd met veel contact en onrust, hierdoor belande ze op een 4e plaats.
Jasper en Tjerk waren inmiddels gewend de Brabantse heren achter zich te laten en reden soepel naar de 1ste en 2e plek.
Nathan kreeg het ff niet op de rit waardoor hij een vierde plek behaald...nu werd het wel wat spannend of we de doelstelling van het podium waar konden maken.

Tineke had weer een slechte loting, Aafke en Selma waren net te snel om mee te gaan naar de finale.
Siebren had zich weer helemaal herpakt en reed ook in zijn 1000 mtr halve finale naar de eerste plek.

Na de lunch gingen we in een volhuis ons opmaken voor de finales, hier moest het gebeuren. Inmiddels had Tjerk zijn gehele fanclub op de tribune zitten.  Prachtig om te zien.

Daar gaan we....door haar 4e plek in de halve finale 777 start Martine in de B finale. Hier loopt Martine helaas een penalty op vanwege een ongelukkige inhaalactie en weg zijn de punten.
Nathan heeft zich weer kunnen opladen en rijd naar de eerste plek in de B finale, zou het misschien toch nog gaan lukken om op het podium te eindigen?
Tjerk onze klasbak rijd weer onbedreigd naar de overwinning…hoppa 34 punten in de pocket. Jasper perst alles wat die heeft in de race maar David is net een fraktie sneller.

Doordat de finale 1000 mrt bij de dames B met 5 rijdsters wordt verreden hoeft Tineke niet in actie te komen en ontvangt 3 finale punten.
Voor Siebren is het tijd voor revanche..solide  nadat Koen Slootweg is gevallen liggen de wegen open om veel finale punten te pakken maar door teveel op Hessel te rijden zagen de scheidsrechters daar een penalty in.

De coaches staan inmiddels alle standen door te rekenen om te kijken wie welke plek moet rijden om zo hoog mogelijk te eindigen. De spanning is deze zondagmiddag flink te snijden, de harde beats drijven de spanning nog verder op!
De superfinales: Martine rijd voor het eerst een 1500 mtr en finishend knap als 2e.
Dan is het de beurt aan de 3 musketiers: Tjerk geeft gas en pakt vrij makkelijk een rondje wint met overmacht.  Yes!! Het Wilhelmus mag gespeeld worden!!
Nathan heeft nog wat goed te maken en op karakter rijd naar een 2e plaats. Jasper heeft grote kansen om in het eind klassement op het podium te eindigen, in de spannende strijd waar nog alles kon gebeuren valt Jasper op het rechte eind..auw…letterlijk en figuurlijk. Jasper heeft zijn enkel flink geblesseerd en rijd de rit niet uit.:-(

Doordat Tineke te weinig finale punten bij elkaar heeft gesprokkeld mag ze helaas de superfinale niet rijden.

Siebren heeft nog een klusje te klaren, Koen heeft de actie van Tjerk gezien en probeer deze tactiek meteen toe te passen…met succes!
Hessel Koot is de enige rijder die Siebren in de gaten moet houden, als hij voor Hessel finished heeft hij het podium te pakken.
De spanning stijgt.. Siebren trekt door met Hessel in zijn kielzog…het rondebord telt af en daar is de finish…..maar niet voor Siebren maar voor Koen.

Na deze toch wel succesvolle en teleurstellende reeks ritten moet de knop nog 1 keer om voor de relays. De specialiteit van Trias!

De dames junioren rijden een mooie relay, de strijd met IHCL is erg spannend we kunnen het in 2 woorden omschrijven: stuivertje wisselen. Bij de laatste wissel ligt Trias nog op de 2e plek en IHCL op de 3e plek….nog 1 bocht te gaan en daar komt IHCL…Tinus krijgt een tikje en verlies haar evenwicht en valt.. Helaas hebben de scheidsrechters hier niks onreglementairs in gezien en eindigt Trias net naast het podium.

Bij de mannen gaat het een stuk makkelijker…misschien omdat Tjerk meedoet?  Alle teams gaan een voor een onderuit waardoor de Trias Musketiers lekker ontspannen naar de finish kunnen rijden!
Yoehoe weer 1ste!  en dat voor de 3e keer op rij…..


Wat een weekend... met hoge pieken en kleine afdwalingen….


Heren junioren wordt voor de derde keer op rij Nederlands kampioen op de relay. Martine 3de bij de dames junioren C Tjerk en Jasper in actie
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: