Geweldige premiere van OFK shorttrack

Geplaatst op 13-02-2012 door Justin in Wedstrijden

Weidum - Het was een geweldige dag gister op het Open Fries kampioen schap op natuurijs in Weidum.
Op de wedstrijd, die voor het eerst gehouden werd, kwamen maar liefst 52 rijders af. Een groot succes dus. Zowel uit Friesland maar ook uit Groningen en Enschede kwamen de rijders naar dit evenement.
Er zijn vele positieve reacties gehoord en er zal zeker een vervolg komen. Al met al een succesvolle dag voor het Shorttrack in Nederland!

Met dertien medailles was Trias Shorttrack Leeuwarden (TRL) zondag topscorer tijdens het Open Fries Kampioenschap Shorttrack op natuurijs. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat het Open FK werd verreden. De wedstrijdomstandigheden vroegen met name van de jongste rijders veel karakter.

De sneeuw zorgde zondagmorgen voor een wat verlate start, maar dat mocht de pret van de 57 deelnemers niet drukken. Het was koud en het ijs harder dan de deelnemers vanuit de ijshal gewend zijn, maar dat belette hen niet vol gas te gaan in de heats. Deelnemende clubs naast Trias Shorttrack waren Shorttrack Club Thialf (SCT) uit Heerenveen, Shorttrack Groningen (STG), Go uit Enschede.
De eerste beker en plakken die ’s middags werden uitgereikt waren voor de pupillen 3 meisjes. Het klassement werd daar aangevoerd door Claudia Hof (STG), gevolgd door Romy Buurma (STG) en Femke de Boer (TRL). Kevin Kuiper (STG) voerde bij de jongens deze categorie aan waarin Hylke de Boer (TRL) en Niels Bergsma (TRL) respectievelijk tweede en derde werken.

Bij de pupillen 2 meisjes waren de eerste en tweede plaats voor de Triassers Maaike Verweij en Martine de Boer. De derde podiumplaats ging naar Esmee Jager (STG). Bij de jongens ging het goud en de beker naar Hessel van Berkum (TRL), het zilver naar Michiel Kolk (GO) en het brons naar Bas Gierman (STG).

Iris Antonissen (STG) bezette bij de pupillen 1 meisjes de hoogste podiumplaats. Ook voor Esmeralda Wannink (2; GO) en Maya de Jong (3; TRL) was een plaats op het podium. Bij de jongens werden de medailles verdeeld tussen Triassers Jasper Brunsmann en Tjerk de Boer en Erik van der Tol (SCT). Deze jongens werden respectievelijk eerste, tweede en derde.

De categorie junioren C en B werden samengevoegd. Bij de meiden ging het goud en zilver naar de Triassers Tineke den Dulk en Mandy Sytsema. De bronzen plak was voor SCT-er Anna van Dijk. Josse Antonissen (STG) voerde de jongens aan. Zilver was er voor Bram de Jong (TRL) en het brons ging naar Jelmer Kooistra (SCT).

 Ook bij de senioren werden twee categorieën in een heat verreden. Onbetwiste kampioen werd Bas Hamstra (SCT). De strijd om het zilver en brons was een spannende die uiteindelijk in het voordeel werd beslecht van Justin van Zutphen en Jorn Slump.
Spektakelstuk van de dag vormde de relay waaraan alle categorieën deelnamen. Bij de aflossing zijn telkens twee groepjes van vier rijders in de baan die tegen elkaar strijden. Het op snelheid komen en aflossen vraagt opperste concentratie van de rijders en de uitkomst is onvoorspelbaar. Zo ook die bij de senioren waar afwisselend Trias en SCT op kop lagen. Uiteindelijk was het Trias die won.

Ondanks het weer was er tijdens het open FK in Weidum een mooie strijd, goede sfeer en veel publiek. ,,We hebben een ongelooflijk mooi evenement gehad. Er ligt nu een draaiboek klaar en wanneer er volgend jaar weer ijs is, komt er weer een open FK shorttrack’’, aldus Paul Brunsmann van Trias Shorttrack.

 

Toelichting op de wedstrijdindeling Open Fries Kampioenschap op natuurijs, Weidum 2012 Aanvankelijk is er in overleg met de organisatie voor gekozen om alle categorieën twee keer een afstand volgens het all-final-systeem te laten rijden. Gezien de aantallen deelnemers per categorie kon dat ook aardig. Alle categorieën zouden starten met twee maal een 333 meter (heats en finale) en daarna was de planning de pupillen 3 een 222 meter te laten rijden (heats en finales) en de andere categorieën een 500 meter (heats en finales). Tijdens de wedstrijd die door de bijzondere omstandigheden meer tijd nam dan we gewoon zijn, is op verzoek en in overleg met de organisatie en de scheidsrechters vanwege de kou besloten het wedstrijdschema met een ronde in te korten. Pupillen zaten te huilen van de kou in de 'kleedkamer'. Dit betekende dat de heats van de tweede afstand vervielen en voor de tweede afstand direct finales gereden zouden worden. Om alle rijders maximale kans op hoge finalepunten te geven, zijn die finalepunten bij de tweede afstand naar tijd toegekend. Dus, als er een rijder was die op de tweede afstand in de tweede finale sneller reed dan iemand uit de eerste finale, krijgt de snelste de meeste punten. Op deze wijze is geprobeerd de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. De senioren hebben verzocht in plaats van twee finales 500 meter, een finale 1000 meter te rijden. Ook aan dat verzoek zijn we tegemoet gekomen. Alvast bedankt

 


Shorttrack
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: