Fryslân boppe!

Geplaatst op 01-12-2015 door Erwin in Wedstrijden

Bekende Zweden kennen we allemaal wel. Zlatan die voor de fans van de voetbalclub Malmö “even” het grote plein afhuurt voor de champions league wedstrijd. Voor de ouderen onder ons ABBA, of Zara Larsson die nu elk jongenshart sneller laat kloppen. Dat laatste gebeurt overigens ook bij de ouders die hun kinderen dit weekend op het ijs zien verschijnen om hun rondjes 9,3 te rijden. Iedere ouder verwerkt zijn zenuwen op zijn eigen manier. De één zondert zich af tijdens de race van zijn kind, de ander mishandelt degene die vóór hem zit op de tribune en weer een ander laat zich afleiden door een grote camera. Ja inderdaad: een grote camera. De beelden van de livestream dit weekend werden namelijk grotendeels verzorgd door drie Trias-ouders. Na een gedegen uitleg van Piet Broekhuizen konden de mannen los.

De eerste beelden waren wat onwennig,  maar al snel probeerden ze de hele regie in handen te nemen. De heatbox en de rijders werden mooi in beeld gebracht. De close-ups werden door heel Europa gewaardeerd, maar zeker in Fryslân en Groningen. De mannen ging er zo in op, dat Piet zelfs moest ingrijpen. Het was namelijk niet de bedoeling om een Studio Sport uitzending te maken. De beelden moesten ook nog in te zetten zijn voor de scheidsrechters om eventuele penalty’s  te kunnen beoordelen…

Maar we zijn natuurlijk naar Zweden afgereisd om de Triassers te zien rijden. De reis naar Zweden is er één van obstakels en keuzes: ga je met het vliegtuig, ga je met de boot, of ga je 150 kilometer omrijden en over de brug? Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde: je komt aan in Zweden en dan begint het eerste Starclass weekend voor de A- en B-junioren en de Senioren. Een spektakel van hoog niveau. Dat was al bij het zien van de ritten op papier duidelijk, maar werd nog eens bevestigd bij het daadwerkelijk zien van de eerste ritten!

Vooral opvallend was het niveau van de rijders in de B-categorie van de jongens junioren: 46 rijders die heel erg aan elkaar gewaagd zijn, waardoor je op de ene afstand iemand top 10 zag rijden en op de ander afstand 25e zag worden. Er werd snel en volwassen gereden, waarbij de tactiek vaak de doorslag gaf.

Tijdens deze eerste Starclass voor de A, B en Senioren had Nederland een belangrijk aandeel in de prijzen. Zo meldde schaatsen.nl van “Nederlandse Dominantie”, maar de goede kijker zag direct dat dit de “Friese dominantie” moest zijn. Alle Klassementsmedailles zijn namenlijk gewonnen door Trias en/of SCT. Lijkt me dus duidelijk: Fryslân boppe!

Fryslân met Trias en SCT was goed vertegenwoordigd met 11 deelnemers.  7 Triassers stonden aan de start. De " Friese smurfen"  zoals ze in de wandelgangen ook genoemd worden, lieten van zich spreken door met meer medailles thuis te komen dan het aantal deelnemers van Trias. Al met al een prachtig weekend voor Trias en Fryslân!

Onze coach Maarten had een overzichtelijk weekend. Hij coachte alle deelnemers van het gewest Fryslân en allemaal B-junioren. Naast de medaillewinnaars lieten deze Friese rijders goed van zich horen. De een met een pr, de ander met een mooie inhaalactie of met een yellow card…

Maar degene met het meeste applaus van het weekend, was Nathan die achterstevoren wist te finishen in een rechtstreeks duel. Balen dat hij niet als 1e over de finish kwam, maar spectaculair was het wel en het leverde een prachtige finish foto op ;-) !

De uitslag is terug te lezen op shorttrackonline.

Met dank aan de organisatie in Malmo en Jonas Schön voor de foto's. Meer foto's zijn te bekijken op de facebookpagina van deze Star Class wedstrijd.


Maar degene met het meeste applaus van het weekend, was Nathan die achterstevoren wist te finishen in een rechtstreeks duel. Bijna alle Klassementsmedailles zijn gewonnen door Trias en/of SCT. (Foto: Jonas Schön) Zo meldde schaatsen.nl van “Nederlandse Dominantie”, maar de goede kijker zag direct dat dit de “Friese dominantie” moest zijn. (Foto: Jonas Schön)
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: