De ‘P’ van shorttrack

Geplaatst op 22-03-2016 door Jurgen in Wedstrijden

We lopen nu als gezin een paar jaar mee in het shorttrack. Op een gegeven moment begin je bepaalde patronen te herkennen. Zo ontdekte ik dit weekend tijdens de Speculaas Cup in Hasselt de magie van de letter P. Hij komt voor in veel dimensies, zowel in positieve als negatieve zin.

De bekendste P is de Penalty in shorttrack. Dat betekent dat je in de ogen van de wedstrijdleiding iets hebt gedaan, wat niet mag binnen de regels van de sport. Het kost je een Positie of in het ergste geval Punten voor de finale. Niet alle P’s zijn volgens de betrokkenen terecht. Je kunt er dus behoorlijk de P in hebben.

Zo, de ergste P hebben we gehad. Laten we verder kijken naar de andere positieve en komische P’s van dit weekend. Ik maak er maar een Top 10 van. Zulke lijstjes doen het goed tegenwoordig.

Parkeren in Hasselt is een kwestie van geduld. Zo staat ‘s morgens nog geen kip op het parkeerterrein, maar op zaterdagmiddag na terugkomst van de wedstrijden ben je als automobilist een halfuur zoet met het vinden van een parkeerplek. Je draait meer rondjes met de auto om een plekje te vinden dan tijdens een relay. Maar uiteindelijk vind je een plek. Weliswaar in een plas water,  maar wel gratis. Want we blijven Ollanders!

Publiek vind je overal in de hal. Brullend langs de boarding, analyserend op de tribune. Met een camera kort op het ijs of hoog op de tribune. Zo beleeft iedereen op zijn eigen manier de wedstrijden.

Praten deden de ouders in verschillende settings. Een weekend België is toch anders dan de thuisbasis Leeuwarden. De tribune, de kleedkamer, het restaurant, de hotelbar, de binnenstad van Hasselt. Overal vonden gesprekken met meer of minder diepgang plaats.

Pizza’s doen wonderen na een zware eerste dag. Een avondje pizzeria bracht de jongens weer nieuwe energie om zondag weer scherp aan de start te verschijnen. Na de pizza deden de jongens tikkertje in de binnenstad van Hasselt en tafelden de ouders nog even na.

Je kunt dan wel in België zijn, maar de Presentator  was een rasechte Fries, die kan praten als Brugman. Foppe Land is van alle markten thuis. Zingen in de studio, tentfeesten, videoclips maken, schrijven. Het creatieve fenomeen kan alles. Hij vermaakte dit weekend, zowel het publiek als de rijders op de baan met originele aankondigingen en bemoedigend commentaar.

Plaatjes draaien: Drie keer ‘De drie kleine biggetjes’ op een dag draaien was de jury iets te gortig. Foppe niet, want hij draaide het plaatje liefst nog zes keer. Helaas had Foppe zijn eigen CD’s niet als alternatief achter de hand in zijn platenkoffer.

PR’s waren dit weekend zeldzaam. De blokjesleggers waren ook extra actief met de gieter. Volgens zeggen zorgde extra water in de bochten voor lagere snelheden. De wedstrijdleiding slaagde daardoor met vlag en wimpel in haar doel om valpartijen en blessures te voorkomen.

Maar als je valt, dan doe je dat wel met een Plons. Joop Sinnema mocht toch nog even zwemmen op zondag. Zaterdag wilde hij dat al in het zwembad in het hotel. Zondag greep Joop onbedoeld zijn kans. Joop viel tijdens de Superfinale in de bocht. Met zijn schaatspak dweilde hij de bocht in één schuiver droog. Het jurylid in de bocht moest bijna van de badmeesterstoel komen om Joop uit de golfslag te redden.

Ondanks de uitgedunde delegatie van Trias, vielen er toch nog drie rijders in de Prijzen. Niels won goud bij de Boys E, Samuel greep het brons bij de Boys D en Steyn vulde bij Junioren C zijn prijzenkast aan met een zilveren medaille. Uiteraard kregen de heren ook nog een flink stuk speculaas, zoals het bij deze wedstrijd hoort.

Tot slot reiken we nog een Pluim uit aan Siebren. Hij ging als trainer mee en was een weekend lang de motivator voor de jongens. Siebren was ook niet te beroerd om zaterdagochtend om 7 uur een warming up met de jongens door de binnenstad van Hasselt te doen. Alleen moest hij dat zondagochtend wel bekopen, toen hij dwars door zijn repeterende wekker sliep.

P.S. We zij helemaal de van Plezier vergeten. Want dat is er altijd bij shorttrack.


De uitslagen van de SpeculaasCup zijn te raadplegen op shorttrackonline.
Meer foto's van de SpeculaasCup zijn te bekijken op facebook.


Joop, op zijn 1ste internationale wedstrijd, direct in de Superfinale bij de Boys/Girls Junior F Foppe zijn debuut als speaker op een internationale wedstrijd ... inmiddels een veel gevraagde speaker Trias - Plezier in Hard Rijden
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: