De Eerste keer!

Geplaatst op 12-01-2016 door Erwin van Riet in Wedstrijden

Dan heb ik het natuurlijk niet over dat ene. Nee, altijd ga ik mee naar de Starclass en andere binnenlandse en buitenlandse wedstrijden. Maar deze keer niet. Voor de A/B junioren en Senioren stond de Starclass in Nottingham op het programma. Na een aardig zwaar programma, en dan bedoel ik niet voor de rijders, maar voor mij; Met Malmö en Hasselt (beide starclass) en Tilburg (KNSB) besloten we het een keer om te draaien. Van de thuisblijvers hoor ik vaak dat het nogal spannend is voor de livestream. Niet alleen de ritten, maar ook of de Livestream het blijft doen. Het is nl. nogal stressvol als die net uitvalt als iemand van Trias bij de start staat.

Inmiddels weet ik uit ervaring dat ook langs de baan de hartslag behoorlijk omhoog gaat. Maar thuis is dat niet anders. Misschien nog erger. Het begint met de focus. Ik heb gemerkt dat je die helemaal kwijt bent als je thuis bent. Alles gaat gewoon door. De kinderen moeten gewoon naar school, tenminste als het niet ijzelt. Het huishouden blijft ook gewoon bestaan en de boodschappen moeten op tijd binnen zijn voordat het programma begint, in ieder geval dat gedeelte met Robin erin. Al met al begint het natuurlijk donderdag al, als de wekker ergens midden in de nacht gaat om op tijd te kunnen vertrekken. Tegen 6.00 uur vertrekken Robin en Sandra niet geheel zonder risico, vanwege code Rood, naar Nottingham.

Dag 1

Maar dan begint de vrijdag. Gewoon werken. Het programma zit nog niet in het hoofd, dus de livestream maar even op de achtergrond aan. Ik val direct in de opening van het evenement, waar Robin Hood een belangrijke rol speelt. Ook ben ik er ineens achter waarom de Rijders van Nottingham in zo’n afschuwelijk schaatspak rijden. Verbaasd kijk ik naar het programma en kom tot de conclusie dat er geen barst van klopt. Hebben ze zeker de opening op een ander moment gedaan. Ik begrijp er in ieder geval niets van, want de eerste A junior van Trias, Tineke, had allang moeten rijden. Shorttrackonline krijgt natuurlijk direct de schuld. Dan maar even appen met het front in Nottingham, maar daar wordt ik direct niets wijzer van. Ineens valt me iets op…. En dan valt het kwartje. Het is natuurlijk een uur vroeger in Engeland. Gelukkig. Het programma klopt wel. Af en toe komt er een geluid vanaf de achtergrond en vragen collega’s verward wat ze horen. Daarop heb ik hen maar even uitgelegd wat dit voor spelletje is en dat de rijders nu aan het inrijden zijn. Ze weten inmiddels dat ik regelmatig op pad ga, maar ik kan me voorstellen dat het voor hen heel vreemd is. “Nee, mijn zoon hoeft later op de middag pas”. Even reclame gemaakt voor deze mooi sport. Glazige blikken volgen. Ze zijn wel onder de indruk.

Helaas kan ik niet alles volgen, omdat ik natuurlijk de “volledige focus” op het werk heb. Om 15.00 uur (Engels tijd 14.00 uur). Besluit ik maar te vertrekken. Er komt niet veel goeds uit de vingers en vanavond moet er door Brian nog gewoon getraind worden. Thuis direct de laptop erbij en de livestream aan. Val ik direct lekker binnen en zie ik Leon in een mooie race het goud halen op de 1500 meter. Dat belooft wat. Vervolgens zie ik een aantal leuke ritten met Tineke die in de B-finale nog een punt weet te pakken.

Maar dan voel ik ineens dat de spanning zich opbouwt. Robin moet bijna inrijden. Wat blijkt. Als je thuis bent, is ook het inrijden spannend. Staat hij wel op het ijs? Niet onbelangrijk natuurlijk. Hoe ziet het eruit? En het ziet er goed uit. Ik zie Focus. Daar is die weer focus. Hoe houd je in hemelsnaam 3 dagen lang focus! Oh ja. Wat moet ik zelf nog allemaal doen. De concentratie en spanning spat van het scherm. Dus dat zit wel goed. Op naar de 1e heat. Maar shit we moeten weg! Brian moet nog trainen. En we moeten net weg, op het moment dat Robin moet rijden. In de ijshal aangekomen, blijkt Robin net aan de beurt te zijn, maar helaas de apparatuur laat ons in de steek. Dus geen beeld. Dan maar gewoon shorttrackonline bekijken. Na wat onduidelijkheid op shorttrackonline, toch de goede uitslag en Robin is de heat goed doorgekomen. Net als alle andere Triassers. Bij de B junioren jongens, ook nog eens 3 (!) Triassers in de A-finale. Eindstand Trias 1, 3 en 4. Het is duidelijk. Met Trias moet rekening worden gehouden.

Dag 2

Na een eerste veelbelovende Triasdag stijgt de spanning weer. We worden wakker zoals anders, maar met andere gedachten. Hoe zullen ze het hebben in Nottingham? Hoe ga ik mijn dag indelen om te voorkomen dat ik Robin mis? Bij het opstarten van de laptop blijkt al snel dat er niets te zien is. Deze keer niet omdat het een uur vroeger is, maar omdat de livestream niet werkt. Frustrerend. Dan maar boodschappen doen en hopen dat straks de livestream weer werkt. En als ik terugkom werkt het weer en kan ik nog wat races zien. Thuis is ook gewoon wachten op wat komen gaat, alleen is hier wat meer afleiding. Daarmee is het wachten een stuk aangenamer. Helaas voor Leon geen A-finale op de 500 meter. Tineke sprokkelt weer punten in de B-finale. Op naar de middag waar Robin en de andere B- junioren rijden. Ik merk dat ik wat onrustiger wordt naarmate de tijd verstrijkt. De hartslag gaat wat omhoog. Het inrijden is weer begonnen. Weer dezelfde vragen. Het ziet er weer goed uit. Nog een half uurtje wachten en dan…

Is het zover. Ze mogen weer. De B junioren met maar liefst 5 jongens van Trias die meedoen. Ze komen allemaal vrij gemakkelijk de heat door en dan gaat het pas echt beginnen. De kwartfinales lopen voor 4 van de 5 goed af. Robin moest helaas zijn meerdere erkennen in de rijders die allemaal een pr hebben staan die minimaal 1.5 seconden sneller is dan die van hem. Maar goed, niet getreurd. In ieder geval heeft hij vol gestreden. Dan gebeurt het! De livestream valt weg net voordat de dames junioren B beginnen. Hopen dat het snel goed komt, maar helaas. Frustrerend om mee te maken en ik voel mee met de notoire thuisblijvers. Aan de andere kant, is de spanning van het live kijken van de race direct weg en gebruik ik nu de hele tijd de F5 knop in de hoop dat dit wat oplevert. Ellende dus! En ja hoor, vlak na de rit van Robin doet Livestream het weer, maar heel kort. De race van Tjerk en Sven nog net kunnen zien en weer een zwart scherm. Later ontdek ik hoe het Robin e.a. is vergaan. Robin 3e en Nathan een P. Jammer. Tjerk en Jasper wel in de A-finale. Daar verwachten we ze ook. Nu maar hopen dat de livestream weer werkt, vlak voor de finaleritten. Helaas mocht dat niet zo zijn. Dat is minder spannend, maar wel beter voor je bloeddruk. Weer een hoop Triaspunten bij de 500 meter en een tussenstand met 3 Triassers in de top 5. Na de 500 meter staat Robin op de 15e plaats (van de 45). Best knap. 2x 15e.

Ook op de 1000 meter komen de Triasmannen de heats door, zonder al te veel moeite. Livestream doet het weer en dat maakt het spannend. Met zijn drieën kijken we de races en zien gelukmomenten en pechmomenten. Helaas gaan Jasper en Robin onderuit en gelukkig voor Sven besluiten de rijders voor hem te gaan liggen. Morgen de laatste dag. Zal het Sven lukken om de top 3 binnen te gaan?

Dag 3

De eerste dag merkte ik dat de spanning ook thuis oploopt. Toch merk ik ook dat het thuis een stuk relaxter is, omdat er nog afleiding is. Ben je erbij, dan staat echt alles in het teken van de race. Toch maar de wekker gezet, want de race begint vroeg. Gelukkig maar, want daardoor was ik op tijd wakker. Het inrijden sla ik maar even over. Dan zet ik de laptop aan en blijkt dat de meisjes B net klaar zijn. Oeps. Even te ontspannen naar toe geleefd. Bijna te laat voor de ritten van Robin, maar goed. Na gister valt er voor Robin niet veel meer te stijgen in het klassement. Hopen op een paar goede races en beloning voor alle inspanning. In een moeilijke race wordt hij 3e. Ik zie verder dat alleen Tjerk zich weet te plaatsen voor de A-finale. Dat is wat mager voor Trias i.v.m. de afgelopen dagen. Deze keer viel Sven zelf, net als Nathan. Het mooie van de zondag is dat het einde van het toernooi nadert. Iedereen verlangt ernaar, volgens mij ook de rijders. Dan…. Ja hoor! Geen beeld meer @#@#!!#. Helaas geen finaleritten meer kunnen zien….Ik moet zeggen, dat kijkt wel een stuk relaxter naar het scherm, maar het is niet leuk. Ik zie gelukkig in de uitslag dat Robin zijn finalerit gewonnen heeft. Een mooie afsluiting van het weekend.

Een prachtig resultaat van de Triassers. 4 in de top 10 en Robin daar dicht bij. Met name de prestatie van Sven valt daarbij op met een fantastische 5e plaats overall. Al met al hebben Tineke, Leon, Robin, Sven, Nathan, Tjerk en Jasper weer bovengemiddeld gepresteerd en een behoorlijk aandeel gehad in de medaillespiegel. 4x werd een afstand gewonnen, waarvan 3x door Tjerk en 1x door Leon. 1x werd zilver gehaald door Jasper. Jasper en Leon wonnen beide nog een keer brons. Niet een club die daaraan kan tippen!


Robin in actie (foto: Martin Holtom) Tineke in actie (foto: Martin Holtom) Leon in actie (foto: Martin Holtom)
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: