Buda Pest

Geplaatst op 22-03-2016 door Irma in Wedstrijden

Buda Pest is een stad die bestaat uit twee delen en is ooit samengevoegd. Buda, de prachtige kant met heuvels en kastelen en Pest aan de overkant van de Donau. De Europa Cup Finale bestond ook uit twee delen die op de zondag samengevoegd werden. Dit het verslag van het ene deel. De middag.

Het programma was het ons niet geheel duidelijk. We misten op de vrijdagmiddag de senioren maar die bleken ingedeeld te zijn in het ochtendprogramma. Daardoor bleven alleen de B en A junioren over.

Tineke, Tjerk en Jasper wisten zonder problemen de finale 1500 meter te bereiken, waar Tineke een derde plek wist te bemachtigen, Jasper als tweede over de finish reed en Tjerk een penalty kreeg. Kaal was het dat er geen afstandsmedailles werden uitgedeeld. Het waarom niet is ons niet duidelijk geworden.

Nathan kwam net een tiende te kort om de finale te kunnen rijden en werd derde in de B finale.

De heat van de relay wonnen Nathan, Tjerk en Jasper meer dan ruim. Jammer genoeg was er bij de meisjes al vrij snel een valpartij en werd het team met daarin o.a. Tineke derde.

De 500 en de 1000 is eigenlijk een beetje gelijk aan de 1500. Zonder problemen bereiken Tineke, Tjerk en Jasper de A finale ritten. Nathan heeft de pech van een valpartij en materiaal dat gewoon even niet lekker zit.

De 500 meter finale verloopt bij de jongens niet zoals zou moeten. Drie van de vier bekijken het ijs van dichtbij. Jasper weet ondanks de valpartij als tweede over de finish te komen maar loopt vervolgens tegen een penalty aan. Tjerk, de enige die alle de 500 meter schaatsend heeft volbracht, wordt 1. Tineke rijdt een sterke 500 meter en komt als tweede binnen.

Op zondag blijft er dan alleen nog de finale van de 1000 meter en de relay over. De podiumplekken voor Tjerk, Tineke en Jasper waren al bijna veilig. Welk plekje het zou worden bleef nog even spannend en hing af van de laatste rit.

En dan blijkt het toch weer shorttrack te zijn. Sta ik klaar om voor de facebookpagina van Trias een foto van Tineke te maken op het podium blijkt de uitslag van de finale 1000 meter net die ene uitslag te zijn die Tineke van het podium houdt. Ondanks het feit dat Tineke met lege handen naar huis gaat (vanwege het missen van de afstandsmedailles) is een derde, tweede en een vierde plek een fantastische prestatie.

Voor Jasper eindigt de 1000 meter al na een paar rondjes als een Fransman tijdens een rare actie Jasper onderuit haalt. Tjerk wint de race en staat daarmee ook nummer 1 in het klassement, Jasper wordt derde in het eindklassement.

Nathan, die na een valpartij in de C finale zit, loopt tegen een penalty aan.

Wat  mij altijd weer opvalt is de flexibiliteit van de shorttrackers. De emoties volgen elkaar in rap tempo op. Waar je op de ene afstand als eerste over de finish komt lig je de volgende afstand in de kussens of loop (schaats) je tegen een penalty aan. Toch weten ze zich elke keer weer op te laden en alles eruit te halen. Deze hoogte- en dieptepunten vormen samen het spelletje shorttrack, net als Buda en Pest samen Budapest zijn. Heel verschillend maar samen een geheel.

Samen zijn de Trias jongens, met als aanvulling Hugo en Koen ook wel heel sterk. De relay winnen ze met zo'n overmacht dat het eigenlijk niet eens spannend is. Ik geloof dat er meer dan zeven seconden verschil was met de nummer twee. Nathan, Tjerk en Jasper mogen het podium op. Eén beker voor vijf jongens is een beetje weinig maar sportief als ze zijn krijgt Hugo, als jongste van het vijftal, de beker mee na huis.

De meiden realy ploeg met Tineke bekijken wederom het ijs van dichtbij en belanden daarmee op de vierde plek.

De zondag is nog lang niet afgelopen als we de ijsbaan verlaten. Het vliegtuig vertrekt pas in de avond en er is nog tijd om de stad te bekijken. Voor Jasper, verloopt de middag niet geheel vlekkeloos. Waar trucjes op de schaats bij Jasper meestal erg spectaculair zijn is een trucje met schoenen aan blijkbaar toch wat lastiger. Gevolg is dat Jasper op het vliegveld met een ambulance naar het vliegtuig gebracht wordt en de volgende dag gelijk naar het ziekenhuis kan voor foto's van zijn enkel. Gelukkig valt het allemaal mee en hebben we weer een spannend verhaal erbij. Het trucje wat even mislukte zal hopelijk niet nog eens uitgehaald worden.

Maar wat mogen we als Trias trots zijn op deze jongelui, Nathan, Tineke, Tjerk, Jasper van het ene deel, Esmee, Niels en Leon van het andere deel, allen horen ze gewoon bij de besten van Europa. Dat het podium maar tot drie gaat is ook ooit maar een keer uitgevonden.

De uitslag van de EuropaCup Final is terug te lezen op shorttrackonline.
Meer foto's van Roberto Sighel zijn te bekijken op zijn pagina speciaal over de EuropaCup Final.


Podium EuropaCup Final - Relay Men (Photo by Roberto Sighel) Podium EuropaCup Final - Men (Photo by Roberto Sighel) Podium EuropaCup Final - Men Junior B (Photo by Roberto Sighel)
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: