Trias-rijders in de zomer: De, het of een rondje, verslag van het Fries open skeelerkampioenschap

Geplaatst op 12-07-2015 door Uw razende ijsreporter: Foppe in Algemeen

Hoe komen we de zomer door, nou eigenlijk doet iedereen zijn rondje. Een rondje of de ronde maakt niet uit, de rondjes variëren. De senioren hangen waarschijnlijk voor De ronde oftewel de ronde van Frankrijk, nog geen Fries succes voor Lieuwe of Pieter, maar dat kan nog komen,  een ander fietst op zijn racefiets of op skeelers een rondje om de kerk of  misschien wel een rondje in de zeilboot, rondjes te over.

De razende ijsreporter belandde afgelopen zaterdag op het open Fries kampioenschap skeeleren in de Westreen ( Zwaagwesteinde voor de buitenlandse lezers) Hoewel de skeeleraars net als schaatsers gewoon hun rondjes rijden,  stopt daar ook de vergelijking, een totaal andere discipline ben ik inmiddels achter.   Het aantal Trias schaatsers die  tijdens het Fries open  aan de start stond was best wel groot, de gezusters Veenstra die op hun thuisbaan laten zien mee te kunnen draaien in de skeelertop, zo ook de gebroeders Joop en Pieter Sinnema die op het asfalt prima meestrijden om eremetaal.  Marijke Groenewoud die een maatje te groot is voor de rest van het veld en net als op het ijs alles op achterstand rijdt. Steyn land die voor het eerst van zijn leven een skeelerwedstrijd reed en een behoorlijk potje meeblaasde.  Verder zagen we o.a. nog Froukje Zuidersma, Mayke Vriesenga, Marieke de Vries en Wietse Koning, Trias leden die komende winter weer op het ijs zijn te zien en op de skeelerbaan zeker hun mannetje of vrouwtje stonde.

 De disciplines zijn wat afstanden betreft niet te vergelijken met shorttrack, een 200 of 300 meter met staande start, een puntenkoes en een massastart per leeftijdsklasse.  Tijden en punten worden opgeteld en zorgen voor een eindklassement.  Valpartijen komen net als op het ijs ook voor en ik kan u verzekeren, asfalt remt harder dan ijs. Maar goed, hoort er bij zeggen de kenners.  En kijken  naar mooie en spannende wedstrijden in een  korte broek,  T- shirt en zonnebrand is heel wat anders dan in een extra jas of trui  langs de ijsbaan. Al met al weer een mooie belevenis en bovenal maakt zo’n dag ook wel duidelijk dat voor een aantal Triassers het shorttacken in het teken staat van skeeleren en niet andersom  en daardoor  als sport op plek 1 staat.

Na al die rondjes op de skeelerbaan  moeten we maar afsluiten met  het mooiste rondje van  deze zomer, die komt  waarschijnlijk op naam van Nathan Janssen: :  Nathan maakt namelijk een ererondje ! en dat woord neemt hij wel heel serieus. Na het behalen van zijn Europese shorttrack titel, dacht Nathan: bij een Europese titel hoort een Europese ereronde, nou hij maakt van de woord een daad door letterlijk en figuurlijk een ereronde  te rijden door Europa, niet op de schaatsen, maar op de racefiets.  Vakantiegangers hebben hem zien fietsen  in Nederland,midden en zuid – Duitsland en Oostenrijk.  Boze  tongen beweren dat hij onderweg  is naar Italië om zo via Frankrijk en België terug te fietsen. Dit  om zo zijn Europees titel met een ererondje af te sluiten, petje af voor zo’n rondje.

Al met al weer een ervaring rijker, weer een hoop lol beleefd en mooie sport gezien. Straks eerst maar even vakantie vieren en daarna de volgen de eerste rondjes op het zomerijs in Leeuwarden. Het begint al weer een beetje te kriebelen.

Met dank aan Theo Boonstra skeelerfoto's Haulerwijk voor de 2de en 3de foto.


Triassers in de zomer - het Fries skeelerkampioenschap Joop Sinnema in actie (foto van Theo Boonstra skeelerfoto's Haulerwijk) Steyn Land in actie (foto van Theo Boonstra skeelerfoto's Haulerwijk)
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: