Nieuwe ijshal ademt Elfsteden-sfeer

Geplaatst op 07-10-2014 door Jurgen in Algemeen

Trias-trainer geeft Mark Scheepstra geeft aan zeer tevreden met het ontwerp van de Elfstedenhal te zijn. ‘Het belangrijkste is goed ijs. En verder krijgen we alles wat we wensen’, vindt hij. Ook vindt Scheepstra dat ijshal-directeur Johan van der Kooi goed heeft geluisterd naar de wensen van de  afgevaardigden van de verenigingen, die de hal gebruiken. ‘Het gaat erom dat er voor de gebruikers een prima hal komt’, vult Van der Kooi hem aan. 

Woensdagvond presenteert Van der Kooi zijn plannen over de Elfstedenhal aan de leden van Trias Shorttrack. De belangstelling is groot. Tientallen leden bekijken eerst de impressie van de ijshal en luisteren daarna naar het verhaal van de ijshaldirecteur.  Met een virtuele tour  neemt hij de belangstellenden aan de hand mee door de Elfstedenhal. In het complex komt de Elfstedensfeer goed uit de verf.  ‘Langs de wanden van de 400-meterbaan worden op de muren gevels gemaakt in de stijl van huizen, zoals je die langs de Elfstedenroute aantreft’, vertelt Van der Kooi. ’Achter deze muren bevinden zich de onder andere de kleedkamers en de technische ruimtes.’ De houten spanten en de stalen buizenconstructie moeten de gezellige sfeer in de hal brengen.

‘Het accent van de hal ligt ook op recreatieschaatsen. De 400-meterbaan is door de buizenconstructie niet geschikt voor televisie-uitzendingen’, antwoordt Van der Kooi op een vraag uit de zaal of het nieuwe Leeuwarder ijspodium ook grote wedstrijden op de kalender krijgt.  De externe ijshockeyhal is daarentegen wel geschikt voor grote evenementen. Langs drie zijden van de sfeervolle blauwe hal komen tribunes voor 300 toeschouwers. ‘De capaciteit kan worden uitgebreid naar duizend zitplaatsen’, vertelt hij tot grote vreugde van de shorttrackliefhebbers. Ook vanuit de kantine is er goed zicht op het ijs.’ De omstandigheden in de hal worden aangenamer. ‘De lucht zal worden geconditioneerd tussen 8 en 12 graden’, zegt de ijshaldirecteur daarover. Het publiek kan dus aangenaam vertoeven tijdens de wedstrijden.

In tegenstelling tot veel andere projecten is bij de ontwikkeling niet uitgegaan van een ontwerp, maar van een pot met geld, die de aannemer moet opmaken. ‘Dit resulteert in mooie franjes in de uitvoering van de hal, zoals de LED-strepen op de buitenkant van het complex’, licht Van der Kooi toe. De keuze is voor de aannemer is gemaakt op basis van het mooiste ontwerp en de invulling van een programma van eisen.  De Elfstedensfeer was en de energiezuinigheid speelden daarbij een belangrijke rol. Eind volgende maand gaat de eerste paal de grond in. De bouw is klaar in juni 2015. ‘Dan gaan we in samenwerking met de aannemer ijs maken.’, zegt de ijshaldirecteur. Volgens planning is de opening in september 2015. ‘Dat gebeurt samen met de ijsclubs, maar je zou ook kunnen denken aan een openingsweek.’

 

 


Johan van der Kooi
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: