Laat je eigen plan niet verstoren door anderen

Geplaatst op 24-10-2013 door Leon Bloemhof in Algemeen

Alta valtalina 2013

Woensdag avond zijn we aangekomen in Italië, we zouden van 21:00 – 21:50 nog een ijstraining hebben maar omdat we zo laat waren aangekomen in het hotel hadden we de keuze om op de kamer te blijven of om naar de ijstraining te gaan. Ik heb de keuze gemaakt om niet te gaan. Achteraf de goede keuze want het bleek dat de ijstraining niet door ging en dat er de volgende ochtend om 9:00 pas ijs voor ons beschikbaar was. De training ging niet zo goed, ik kon niet lekker hangen en ben ook 1 keer onderuit gegaan. Achteraf bleek dat er allemaal gekke dingen met mijn ijzers waren, Dave heeft er ook een tijdje over gedaan om mijn ijzers weer helemaal goed te krijgen.
De competitie begon een dag eerder dan normaal omdat het deelnemersveld aanzienlijk groter was dan normaal. We begonnen met de 1500 meter, de eerste rit was niet zo moeilijk. Ik lag met 3 ronden te gaan netjes op 2 en schoof bij een Turk binnendoor, de turk legde beide armen op mijn benen en ging er vol op leunen. Ik wist te blijven staan en de race keurig uit te rijden, de Turk kreeg een penalty. Rustig kijken wat de rest deed, plekjes doorschuiven als er gaten vallen en uit het gevecht blijven. Halve finale reed ik tegen 3 Duitsers en een Pool ( andere vergeten ). De Duitsers zouden gaan team skaten en dat had Dave van tevoren al gezegd - “blijf goed voorin”. Met zo'n 9 ronden te gaan schoof ik door naar de 1e plek en nam de leiding. Kort daarna kwam er een pool buitenom, hier kon ik perfect achter gaan zitten. De pool zakte wel in qua tempo en hierdoor kwam Leon Kaufmann ( Duitsland ) makkelijk buitenom en nam de leiding over, ik reageerde hierop en schoof meteen een plekje op en lag op 2. Met zo'n 4-5 ronden te gaan ging Kaufmann hele wijde bocht in rijden, hierdoor knalde ik bovenop hem en remde ik enorm af. Hierdoor passeerden 2 anderen mij, ik lag weer op plek 4. Toen schreeuwde Dave dat ik buitenom moest gaan, dit deed ik ook en wist ik uiteindelijk de rit ook nog te winnen.
In de finale stond ik samen met Dennis tegen 3 Duitsers, en een Hongaar. Ik had van tevoren tegen Dave gezegd dat ik achterin zou blijven rijden en pas met 3-4 ronden te gaan zou gaan passeren en gaan rijden. Er werd veel gewisseld met de posities. Met nog 5 ronden op het bord kwam een Duitser op het laatste moment bij mij binnendoor alleen die hield de bocht niet waardoor die mij en nog een mee onderuit nam. Ik zag dat ze daarvoor al aan het duwen en trekken waren dus ik was vrij zeker dat er penaltys zouden vallen. Dus ik stond snel op en ben snel doorgereden waardoor ik nog als 3de over de finish ben gekomen.


Vrijdag

Vrijdag stond de 500 meter op het programma, de eerste rit was niet moeilijk, ik zat met nog een Italiaan die ook redelijk kan rijden. We waren beide bij de start al weg, de laatste 2 ronden heb ik hem nog gepasseerd en ben 1ste geworden in mijn rit. De kwart finale liep gelijk. Alleen hier lag ik vanaf de start af aan al op kop en wist keurig als 1ste te finishen. In de finale zat ik samen met Dylan, ik was goed weg en kon gelijk met Dylan mee. Dylan reed goed en had een goede snelheid die die goed kon vasthouden. Ik wist dat Dylan zijn laatste rondje niet sterk is, dus ik maakte snelheid om hem in de laatste ronde te passeren. Voor de laatste bocht ging ik hem voorbij, ik moest daarna zo krap de bocht in waardoor ik de snelheid niet vast kon houden en wijd uitkwam bij de finish. Dylan kon hierdoor weer binnendoor en wist de rit te winnen en ik 2de

Zaterdag

Vandaag waren de 1000 meters. De heat was niet moeilijk, ik moest lang achteraan blijven en dat deed ik ook. Ik heb met nog 7 ronden te gaan gewacht en ben daarna buitenom bij de rest langs gegaan. Deze rit werd ik 1e. In de kwart-finale was de rit ook te doen. Ik heb hier wel het initiatief genomen en ben zelf meer op kop gaan rijden, elk rondje ietsje harder en doorgaan. Hier werd ik alweer keurig 1e met een keurige tijd van 1,29. In de halve finale zat ik er niet helemaal met mijn kop bij, ik liet me te veel fucken door de Duitsers die gingen team skaten. Ik nam geen initiatief meer en liet het afwachten. Pas de laatste 2 ronden kon ging ik er buitenom en wist deze rit wel te winnen, tactisch was de rit slecht. In de finale zat ik samen met een Rus, Duitser en een Hongaar. De Rus begon vanaf de start meteen al te schaatsen en de Duitser en ik ging er achteraan. Ik probeerde met 5 ronden te gaan Felix binnendoor in te halen maar hij versnelde mee en gooide de bocht dicht, ik viel stil en moest weer aanzetten en een gat dichtrijden. Dit koste teveel kracht waardoor ik er in het einde niet meer voorbij kwam. De Rus kreeg een penalty waardoor ik nog 2de werd. Dit was zuur… Ik had niet veel tijd om te balen want vlak na mijn rit moesten we de relay rijden. Dit verliep niet volgens plan. De wissels waren slecht, te veel aan het rennen ipv het schaatsen. We wilden voor het Nederlandse record gaan alleen door alle foute punten lukte dit niet.

Zondag

Deze dag stond nog de super finale op het schema. Ik had in mijn hoofd lang wachten en pas de laatste 3 een actie plaatsen. Bij de start zat ik op de Duitser naast mij te letten en keek niet wat er voorin de groep gebeurde, er was een Duitser die volle bak weg ging rijden bij de groep. Eerst dacht ik laat hem maar rijden want ik stond gelijk met nog een Duitser op de 1ste plek en die reed achter mij en die wou ik ook achter mij houden. Dave zei tegen Dylan dat ie moest gaan rijden maar Dylan versnelde niet. Daarom ging ik buitenom om het gat minder groot te maken. Ik kroop er langzaam naar toe alleen de Duitser profiteerde netjes achter mij en kwam er de laatste 2 ronden ook voorbij, ik had de kracht niet meer om mee te rijden en de ronde later kwam er nog een Duitser voorbij. Ik werd 4de en uiteindelijk 3de in het overall klassement.
De relay hadden we nu een andere volgorde. Ik stelde het voor omdat ik wou spelen met de personen, kijken wat het beste uitpakt. Dennis startte en Mylan zou uitrijden, Dylan op positie 3 en ik als 4de man. De wissels waren nu een stuk beter. De Russen begonnen meteen snel te rijden en al snel werden er rondes tussen de 8,7 - 8,9 gereden. Uiteindelijk wisten we 2e te worden, dit was heel goed. We hadden 6 seconden van het Junioren record afgereden en 4 seconden van het senioren record. Hier konden we zeer tevreden over zijn.

Belangrijkste leerpunt: Laat je niet fucken door anderen of je eigen plan laten verstoren. Ik heb een plan gemaakt samen met de trainer waar ik me aan moet houden, gaat het anders pak je plan weer op.


Leon Bloemhof in actie
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: