KNSB Shorttrack-clinic Trias Shorttrack Leeuwarden overtreft alle verwachtingen

Geplaatst op 03-01-2014 door Jurgen Straver in Algemeen

“Een groot succes!” Zo omschrijft Trias-trainer Mark Scheepstra de shorttrack-clinic van maandagavond in de Leeuwarder ijshal. “Volgens de KNSB zouden er 16 deelnemers verschijnen, maar er zijn er maar liefst 32.” Gezellig druk is het zeker op de ijsbaan.

Vreemde schaatsen
De deelnemende schaatsers, beginnend en gevorderd, variërend van 5 tot 50 jaar komen eerst samen in de kleedkamer om de juiste maat schaatsen te passen. De gevorderde langebaanschaatsers moeten echt even wennen aan de hoge schoen en het kortere ijzer. Een jongetje van 7 jaar oud schaatst zomaar weg op zijn shorttrackschaatsen tot grote  verbazing van zijn ouders. “Normaal staat hij op Easy Gliders!”, roept zijn moeder lachend, als haar zoon weer voorbij schaatst.

Bocht als uitdaging
Dan is het tijd voor het echte werk. De deelnemers worden naar niveau en leeftijd in drie groepen verdeeld. De gevorderde groep bestaat uit een zevental langebaancraks. Trainer Maarten Visser heeft direct door dat ze op het rechte eind goed uit de voeten kunnen. Maar de fijne kneepjes van shorttrack zitten hem in de bochten. Visser daagt de deelnemers om de bochten aan te vallen. Dat is andere koek dan op een 400-meterbaan. Eerst zijn de schaatsers nog wat voorzichtig, maar na een paar tips knallen sommigen echt hard door de smalle bochten. Een enkeling valt en belandt in de kussens, maar ook dat hoort bij shorttrack. Niet treuren en weer opstaan. De deelnemers zijn enthousiast. Net als trainer Visser, die hier en daar talent bespeurt.

Vertrouwen tanken
Trainer Mark Scheepstra heeft de iets mindere schaatsgoden onder zijn hoede genomen. Deze groep van twaalf schaatsers varieert in leeftijd  en niveau. Vertrouwen tanken is credo van Scheepstra. Hij legt de deelnemers in alle rust uit wat shorttrack inhoudt en laat ze eerst aan de schaatsen wennen. Ondanks een paar flinke uitglijders pakt de groep de bedoelingen van Scheepstra snel op. De rechte stukken gaan steeds beter. Uiteindelijk durft hij ook de bochten aan met zijn groep. Achteruit meeschaatsend door de bocht geeft hij aanwijzingen over diep zitten en hangen in de bocht. Voor een enkeling levert de bocht nog problemen op, maar desondanks beleven alle deelnemers er veel plezier aan.

Echte wedstrijdjes
Over plezier gesproken. Trainster Manon de Boer heeft de allerkleinsten onder haar hoede. Een groep van dertien enthousiastelingen krabbelt over de baan. Een aantal komt al aardig vooruit. Anderen gaat het minder goed af. De achtjarige Noah, heeft problemen met zijn afzakkende kniebeschermers en valt regelmatig op het ijs. Dit tot grote hilariteit van zijn oudere broer, Robin, die zelf al een paar jaar shorttrackt bij Trias in Leeuwarden. “Ik deed zelf bij hem een keer mee met paardrijden en toen moest hij om mij lachen. Nu is het andersom.” Trainster De Boer gaat lachend over het ijs met de kleintjes, die haar opdrachtjes netjes uitvoeren. Terwijl de ouderen een variant op de relay doen, mogen haar pupillen een heus wedstrijdje rijden. In groepjes starten ze en kijken ze wie het snelste is over een ronde van 111 meter. Of ze nu eerste of laatste worden, het maakt  ze niets uit. Het gaat hier om de lol.

Enthousiaste reacties
Na de clinic gaan alle 32 deelnemers met de trainers op de foto en verlaten ze het ijs. Ondertussen worden ervaringen uitgewisseld met andere deelnemers, de toeschouwers en de drie trainers. Nienke Schaap en Corina van der Leij, beiden helemaal uit Groningen, willen misschien vaker gaan shorttracken. De jongedames zijn langebaanschaatsers, maar Nienke zegt: “Ik ben erg enthousiast over deze clinic.” Corrina bevestigt de mening van haar vriendin. De vijfjarige Tjerk van der Meer weet het zeker: “Ik wil ook op shorttrack.” Trainer Mark Scheepstra hoopt dat na de clinic een paar nieuwe leden zich aanmelden. “Normaal doen er ongeveer tien deelnemers mee aan een clinic.  Deze opkomst is ongekend hoog. Dus wie weet wat er uitkomt?”

Proeftraining?
Trias Shorttrack is een provinciale club. De leden komen uit heel Friesland.  “Belangstellenden mogen sowieso twee proeftrainingen meedoen. Wij trainen op maandagavond en vrijdagavond. Je kunt informatie vinden op onze site”, zegt Scheepstra, nog net voordat hij weer op het ijs gaat om de pupillen en junioren van zijn eigen club te trainen.


Alle deelnemers en trainers van de clinic Ook de jongsten doen mee met deze clinic Even niet een rondje rijden - dan instructies en opdrachten in het midden
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: