Itzhak zijn ervaring op het WK Junioren!

Geplaatst op 05-03-2013 door Itzhak de Laat in Algemeen

Leeuwarden - De redactie heeft Itzhak gevraagd of hij iets wil vertellen over het WK Junioren in Warschau. Hier is het antwoord op onze vraag, een geweldig artikel!

Na drie jaar deelnamen is dit dan mijn laatste WK junioren. Misschien niet de spectaculairste gezien de locatie (hoewel Warschau een goede indruk heeft na gelaten, waren Taipei en Melbourne nog net even wat vetter!), maar wel de belangrijkste aangezien dit mijn laatste jaar als junior is, de laatste kans me als junior te bewijzen. Gelukkig lag er een dik pak sneeuw waardoor je voor een schaatswedstrijd natuurlijk helemaal in de stemming komt. Hotel: check. Materiaal: check. Lichaam en geest: check. Het feest kan beginnen!

De dagen voor de wedstrijd zijn er altijd ijstrainingen beschikbaar voor elk land. Een goed moment om de concurrentie eens te bekijken.  Maar je moet je nooit laten leiden door wat je op de trainingen ziet. Het ziet er dan allemaal snel uit en je raakt al gauw geïmponeerd. Haal dan je stopwatch er bij… oooh, ze rijden in een tempo training maar rondjes 9,5. Dat doen wij ook, en zelfs met handjes op de rug als het meezit. Desalniettemin was het deelnemersveld dit jaar in de breedte een stuk sterker dan voorafgaande jaren met een record aantal van 38 deelnemende landen. Een goede klassering heeft nu nog meer waarde.

Dan breekt de grote dag aan. De belangrijkste wedstrijd van het seizoen is van start gegaan. Naast mijn ambitie om de top 10 te halen, maken we met de aflossingsploeg een goede kans om in de finale te staan. Wel zijn er veel landen met een estafetteteam waardoor we op de eerste dag zelfs twee keer een 3000m aflossing moeten rijden. De eerste keer, voor zover ik weet, dat zoiets is voorgekomen. Het is nu al een memorabel weekend ;).

Na in de halve finale 1500m iets te afwachtend gereden te hebben, bleek dat mijn eindpunt voor die dag te zijn. Een finale plaats was wat te hoog gegrepen maar er had in dat ritje wel meer ingezeten qua tactisch rijden. Alsnog een 16e plek, dus een goede uitgangspositie na dag 1 om op voort te bouwen. Op de aflossing deden we ons werk goed en konden we na winst in de heats en tweede in de kwart door naar de halve finale van morgen. 

Zaterdag: 500m dag, sprinters dag, de dag waarop je extra scherp moet zijn om bij die start, BAM! Alles eruit te knallen. Na de eerste ronde redelijk vanzelfsprekend met winst door te zijn gekomen, was ik misschien iets te gefocust. Ik wil namelijk tijdens een wedstrijd altijd precies weten waar we ons in het programma bevinden en ik plan altijd zorgvuldig wanneer ik mijn warming-up doe en wanneer de schaatsen aan gaan. Ik ging er op de een of andere manier vanuit dat er tussen de meisjes en de jongens een dweil pauze zou zijn. Die was er niet! Ik kwam de heatbox binnen lopen en zag dat mijn tegenstanders al klaar stonden om voor ons ritje het ijs op te gaan. STRESS! Na een wereldrecord veterstrikken stond ik dan toch op tijd aan de start, maar was ik mijn ‘goede’ focus kwijt. Ik startte slecht en moest met een 3e plek genoegen nemen. Einde oefening… Tot mijn verbazing steeg ik die dag zelfs nog overall naar plek 14.

Met de estafette reden we goed, zelfs een nieuw Nederlands record, maar Korea, Rusland en Japan bleken nou eenmaal beter te zijn, niks aan te doen. We zijn strijdend ten onder gegaan. 

Als laatste was de 1000m aan de beurt. Dit keer geen foute tactiek, geen nieuw veterstrik record, maar gewoon gereden naar mijn mogelijkheden. Ik zat goed op positie twee in mijn ritje maar kon net de Koreaan op kop niet bijhouden en met 1 rondje te gaan kwam een Japanner onderdoor. Weer 3e maar wel een goede race, alleen waren ze gewoon net een maatje te groot voor mij.

Het was weer een enerverend weekend. Een 14e plek overall is, gezien het deelnemersveld niet slecht en er had ook niet heel veel meer ingezeten. Toch ben ik al met al niet helemaal tevreden. Ik heb gedaan wat ik moest doen, om het zo maar te zeggen, maar ik heb niet meer gedaan. Op zo’n weekend probeer je toch in zekere mate boven jezelf uit te stijgen, je beste prestatie van het seizoen neer te zetten. Dat gevoel mis ik. Maar niet getreurd, ik heb wel gemerkt dat het technisch en tactisch wel goed zit, alleen inhoud kom ik nog tekort. Gelukkig kun je dat trainen en dat ga ik de komende jaren dan ook stevig doen. Op naar het WK voor senioren! 


Itzhak Warschau!
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: