Gerrit Seegers: ijsmeester en leermeester

Geplaatst op 14-11-2013 door Jurgen Straver in Algemeen

Gerrit Seegers, de man die met veel passie regelmatig op maandag en vrijdag de Zamboni over het middenterrein van de ijshal stuurt.  Op verzoek van de shorttrackers draait hij met liefde een extra cirkeltje met de ijsmachine in de bocht om zo de baan optimaal te prepareren voor de training. Maar weten alle Triassers wel wie Gerrit is?

De ijsmeester als leermeester
Als iemand weet hoe je een shorttrackbaan verzorgt, dan is het Gerrit wel. 20 jaar lang is hij shorttracktrainer geweest. Van 1984 tot 1994 was hij trainer van het gewest Friesland en van 1987 tot 2004 had hij de shorttrackers van ons eigen Trias onder zijn hoede. “Het waren wel tropenjaren, toen ik zowel het gewest als Trias deed. In 1994 ben alleen met Trias doorgegaan.” En niet zonder succes. Onder leiding van Gerrit haalde Trias verschillende nationale aflossingstitels binnen. “Ook zaten we de kernploeg regelmatig kort op de kont.” De basis van deze uitstekende prestaties lag in een goede trainingsopbouw. Eigenlijk was Gerrit een vreemde eend in de bijt. Als oud-turntrainer werd hij gegrepen door shorttrack. “Ik zag overeenkomsten met turnen: ‘het middelpunt vliegende kracht’ met zo’n hoge snelheid in de bocht. Daar moest ik wat mee doen.” Naast de schaatstrainingen besteedde Gerrit dan ook veel aandacht krachttraining en souplesse. Hij zette regelmatig een parcours uit in de gymzaal om zijn pupillen nog beter te maken. Naast hard trainen zorgde hij ook dat er voldoende werd gepakt. “Het menselijke lichaam kan maar een beperkte belasting aan. Alleen als je voldoende rust neemt, kun je optimaal presteren.”

Trots op de opvolgers
Vol trots praat Gerrit over zijn opvolging in 2004. “Ik heb toen mijn einddatum als trainer bekendgemaakt en aan de jongens gevraagd wat ze met de club wilden.” De handschoen werd opgepakt. Abe Bosma en Peter van de Meer namen plaats in het bestuur en Mark Scheepstra en Maarten Visser volgden Gerrit op als trainers. Hij vindt het prachtig om te zien dat sinds zijn afscheid als trainer de club nog steeds floreert. “Er is sprake van saamhorigheid en verbondenheid. De basis van de club is groots. Ieder lid kan zijn of haar ei kwijt en wie hogerop wil krijgt daartoe de gelegenheid.” Gerrit laat nog wel regelmatig zijn gezicht zien, zoals op de nazit tijdens de vrijdagavondtraining. Ook reist hij jaarlijks met een groep Triassers af naar de Limburgse heuvels om daar de Amstel Gold Race te rijden. Hij koestert de goede band met zijn maatjes.

Shorttrack op de kaart
Naast zijn trainersactiviteiten is Gerrit zich altijd  bezig geweest om shorttrack binnen de KNSB op de kaart te zetten. Menig idee en uitgewerkt plan eindigden noodgedwongen in de prullenbak, omdat er geen geld was. Nu is hij een tevreden man.  Mede dankzij zijn inspaninningen werd een topsportcentrum gerealiseerd en groeide Nederland naar de wereldtop. Hij heeft toppers als Sjinkie Knegt(“Zijn instinct is bijna niet-Nederlands.”) en Niels Kerstholt(“Trots op wat hij doet als ambassadeur van de sport.”) zien opgroeien. Gerrit rekent stilletjes op een medaille voor de herenaflossingsploeg tijdens de Winterspelen in Sotsji. “Voor de damesploeg is dat te hoog gegrepen en individueel zal dat lastig worden. Al weet je het nooit in shorttrack.” Of we ooit Triassers op de Spelen zullen zien weet hij niet. “Het talent is er zeker wel. Maar de jongens zullen geduld moeten hebben en zuinig op hun lichaam moeten zijn. Kijk maar de naar de Canadezen. Die hebben jarenlang geïnvesteerd en zijn op hun 27e pas wereldtop. Maar het belangrijkste om de top te bereiken, is het vasthouden van het plezier in de sport.”

De toekomst van Gerrit
Over zijn eigen toekomst is Gerrit duidelijk. “Ik wil graag mee als ijsmeester naar de nieuwe Elfstedenhal.” Hij vindt het bijzonder dat er in deze tijd geld beschikbaar is gesteld om zo een prachtige hal te bouwen.  “De hal is vooral een winst voor de breedtesport. De schaatsliefhebbers in het noorden van Friesland hoeven niet meer helemaal naar Groningen of Heerenveen te rijden.” Hij hoopt dat er veel jeugdwedstrijden in de Elfstedenhal worden georganiseerd, zodat de baan een goede aanvulling kan zijn op de topsportlocaties. Gerrit verwacht dat de gezelligheid van de oude ijshal wordt meegenomen  naar de nieuwe hal “Het team van de ijshal is zo gemotiveerd en sterk. Gezelligheid zit gewoon in ons.” Ook zal hij met veel liefde de baan voor Trias blijven verzorgen. “Een schone baan is een voorwaarde voor een optimale shorttracktraining. Viezigheid op het middenterrein kan de schaatsen bot maken en een training verknallen.” Of de Triassers zuinig op het ijs moeten zijn? “Nee hoor, tijdens een tempotraining mag het ijs eruit vliegen! Dan zorg ik wel weer dat de baan daarna in orde komt.”


Gerrit aan het genieten van shorttracken tijdens één van de wedstrijd in Leeuwarden Gerrit tijdens het fietsuitje naar Limburg dit voorjaar.
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: