De aparte klasse van Sjinkie Knegt

Geplaatst op 07-11-2013 door Ilona in Algemeen

Aan de vooravond van de kwalificatieraces in Turijn en Kolomna voor de Olympische Winterspelen in Sotsji bracht NRC Handelsblad maandag een prachtig portret van het Sjinkie Knegt. Twee maanden geleden raakte het shorttrackfenomeen geblesseerd en nu staat hij weer op het ijs. In zijn verhaal schrijft Rob Schoof vooral ook over de karaktereigenschappen die Knegt maken tot wat hij is. Hieronder enkele fragmenten uit het verhaal van Rob Schoof.

‘Het moeilijkst vond jonge Fries nog dat hij door de operatie moest afhaken voor een trainingskamp met de nationale ploeg in Dresden. “Mijn spullen lagen al in de bus. Ik zag mijn vrienden vertrekken, en ik bleef thuis.”

Maar in paniek raakte hij niet. “Ik ging er vanuit dat het goed kwam. De arts zei: ik heb voetballers gehad die na zo’n blessure binnen twee weken weer in de basis stonden. Ik weet dat ik makkelijk schaats. Ik heb maar één rondje nodig en het gevoel is terug.”

Typisch Sjinkie, zegt bondscoach Jeroen Otter. “Ik heb wel eens gezegd: Sjinkie heeft Alzheimer zodra hij aan het schaatsen is. Er overkomt hem iets en hij is het per direct weer vergeten. Heel veel sporters denken dan: wat heb ik nou gedaan, nu heb ik mijn finale vergooid. Sjinkie denkt alleen: mooi, nog vier ronden te gaan, nieuwe uitdaging. Die kwaliteit hebben niet veel rijders. Sjinkie heeft dat met zijn blessure ook gedaan. Dat maakt hem zo uniek.”

Het is een eigenschap die Knegt bij uitstek geschikt maakt voor de grote toernooien, vindt Otter. “Op de Spelen zijn de verschillen niet groot. Iedereen traint hard. Sven Kramer traint niet harder dan Jorrit Bergsma. Wie uiteindelijk wint wordt bepaald door wat zich in het hoofd afspeelt. Door zijn nuchterheid gaat Sjinkie wedstrijden veel kalmer in dan een ‘normaal’ persoon.”

Dat had hij als kind al. Hij zat net een jaar ‘op shorttrack’ toen hij als 10-jarig jochie al alles won wat er te winnen viel. En hij was elf toen hij tijdens een wedstrijdje brutaal de grote Rintje Ritsma (destijds wereldkampioen allround lange baan) voorbij schaatste.
Namen zeggen hem niks, ook niet die van de grote Koreaanse shorttrackers. “Het zijn allemaal mensen, toch? “’


Sjinkie Knegt in een onder onsje met Itzhak tijdens het NK seizoen 2012-2011 Het voorstellen van de rijders tijdens het NK seizoen 2012-2011
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: