‘Shorttrack soms een loterij?’

Geplaatst op 11-02-2014 door Ilona in Algemeen

NRC-Handelsblad journalist Rob Schoof heeft een groot gevoel voor shorttrack. Getuige zijn achtergrondverhaal ‘Is shorttrack soms een loterij? You win some, you lose some’. Een greep uit het verhaal dat dinsdag 11 februari in NRC Handelsblad stond.

Het is circus. Krankzinnige acrobatiek. Onnavolgbare inhaalmanoeuvre in de binnenbocht, acht schurende schaatsen in een wolk van opspattend ijs. Totdat één rijder uit de kluwen schuift en tot stilstand komt tegen de boarding. Einde Olympische Spelen. En als toegift een uisluiting wegens obstructie.

Voor Sanne van Kerkhof was shorttrack gistermiddag een ‘kutsport’. Vier jaar lang jezelf alles ontzeggen, elke dag trainen voor die ene aflossingsrace, de teamsport waarin Nederland zo goed is. En als de grote dag is aangebroken, bepaalt een jury dat zij een fout beging, in plaats van de Italiaanse die haar van het ijs duwde.

En dan bondscoach Jeroen Otter die doodleuk zegt: ‘Dat is shorttrack. C’est la vie.’ Of ploeggenote Jorien ter Mors, bijna schouderophalend: ‘You win some, you lose some.’ Het blijft een jurysport.’ Volgende race.

Dat is shorttrack. Totaal onvoorspelbare ijsgevechten op de vierkante meter. Geweldig om te doen of om naar te kijken, zeker vergeleken met de langebaan. Maar soms volkomen onrechtvaardig. Zoals de ongrijpbare Sjinkie Knegt, soms een genie op schaatsen, gisteren weer eens meemaakte. In de B-finale van de 1500 meter koerste hij af op een welverdiende zege, totdat hij in de laatste bocht onderuit werd geschoffeld door een Koreaan die met een kamikazeaanval binnendoor hoopte te glippen.

De één vindt het de charme van de sport, de ander wordt er gek van.
‘Het hoort bij de sport. Wat die Koreaan deed, doe ik zelf ook wel eens. Ik ging winnen, maar ik werd gevloerd. Het mocht niet zo zijn vandaag. Achtste of twaalfde maakt niks uit. Ik had die race gewonnen, dus het gevoel is goed. Morgen is er weer een dag’, reageerde Knegt.

Shorttrackers leren als kind al dat incidenten erbij horen. Klagen helpt niet. Toen Knegt vorig jaar bij de WK in het Hongaarse Debrecen werd geschept door een tegenstander zei Otter: ‘Als je dat wilt voorkomen, moet je maar vooraan rijden.’ Einde discussie.

Zo bleef de bondscoach ook kalm na de onverwachte uitschakeling van zijn vrouwenploeg, na de val van Van Kerkhof en de uitsluiting door de jury. Een uitleg geeft de jury niet. ‘In mijn opinie hadden ze ook de Italianen kunnen diskwalificeren. In vind het waardeloos dat ze het land dat valt diskwalificeren. Maar ja. Laat dat heel duidelijk zijn: dat is onze sport. Je bent afhankelijk van wat de jury zegt. Misschien hebben zij iets gezien wat ik niet gezien heb.’

Voor anderen pakt het juist goed uit, die toevalstreffer. Het beroemdste voorbeeld is de Australiër Steven Bradbury op de Winterspelen van Salt Lake City (2002). In de kwartfinale van de 1000 meter eindigde Bradbury als derde, maar hij mocht van de jury naar de halve finale, omdat de Canadees Marc Gagnon na afloop werd gediskwalificeerd wegen obstructie. In de halve finale reed Bradbury bewust achteraan, in de hoop dat twee rijders in de hitte van het Olympische gevecht zouden vallen. Alsof hij nog niet genoeg geluk had, er vielen er drie. In de finale reed hij opnieuw veilig achter zijn vier tegenstanders, hopend op een laatste wonder. Een paar meter voor de finish vlogen  de kemphanen inderdaad allemaal de laatste bocht uit. Onder hen wereldkampioenen als Apollo Anton Ohno en Victor An.

Maar om de sport helemaal als loterij op ijs weg te zetten, zou de wereldtoppers tekort doen. An bijvoorbeeld won sinds zijn beroemde valpartij in Salt Lake City zeventien maal wereldtitels, driemaal Olympisch goud, een keer zilver en ten slotte een keer brons. Die laatste gisteren – 10 februari – in Sotsji. Dat is geen toeval.


NK shorttrack seizoen 2013-2014 NK shorttrack seizoen 2013-2014 Trias rijder Tjerk de Boer - tijdens NK shorttrack seizoen 2013-2014 - winnaar bij de men junior C
Sidijk logo Rabobank logo Idenza logo CBC logo

Voeg Trias toe op: